Británia pohrozila EÚ. Môže pozastaviť dohodu o brexite

NETKY.SK • 14 September 2021, 11:01 • 2 min
Británia pohrozila EÚ. Môže pozastaviť dohodu o brexite

LONDÝN - Pretrvávajúcim problémom medzi Londýnom a Bruselom je takzvaná írska poistka, ktorá sa týka režimu na hraniciach.

slovakia

left justify in out

Britský vyjednávač pre brexit David Frost varoval vo svojom pondelkovom vystúpení v hornej komore britského parlamentu, že Británia by mohla v prípade protokolu o Írsku a Severnom Írsku siahnuť po núdzovej klauzule a pozastaviť tak účinnosť dohody o brexite. Informovala o tom agentúra DPA. "Vyzývam EÚ, aby to brala vážne". Zároveň vyzval úniu na "skutočné" rokovania.

 

Írska poistka má zaručiť, že na hraniciach Írska a britskej provincie Severné Írsko nebudú kontrolovať prevážaný tovar. Toto opatrenie má podporiť krehký mier v Severnom Írsku, ktorý nastolila Veľkopiatková dohoda z roku 1998, pripomína DPA.

 

Prečítajte si tiežObvinili francúzsku exministerku zdravotníctva. Údajne nezvládla pandémiu

 

Zároveň majú kontrolovať tovar prichádzajúci do Severného Írska zo zvyšku Británie. To spôsobuje problémy vo vnútroštátnom obchode, z čoho sa Londýn a Brusel navzájom obviňujú. Londýn požaduje otvorenie rokovaní o protokole, čo Brusel odmieta.

 

Na jednostranné predĺženie ochrannej lehoty pre colné kontroly v prípade zásielok mrazeného mäsa z Veľkej Británie do Severného Írska nereagovala únia vážnejšími krokmi, aby tak ponechala priestor pre ďalšie rokovania, pripomenula nemecká agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies