Británia podporí protiteroristické operácie v Saheli vyslaním vrtuľníkov

NETKY.SK • 18 Január 2018, 07:20 • 2 min
Británia podporí protiteroristické operácie v Saheli vyslaním vrtuľníkov

LONDÝN - Británia podporí francúzsku protiteroristickú misiu v oblasti afrického Sahelu vyslaním troch vojenských vrtuľníkov a personálu.

slovakia

left justify in out

Britské Kráľovské letectvo vyšle do afrického štátu Mali tri transportné vrtuľníky Chinook a desiatky príslušníkov obslužného personálu. Ich úlohou bude poskytovať logistickú podporu tisíckam francúzskych vojakov, ktorí sa spoločne s vojakmi z viacerých afrických štátov podieľajú na boji proti skupinám islamských militantov pôsobiacich na južnom okraji Sahary.

 

O vyslaní helikoptér bude vo štvrtok oficiálne informovať britská premiérka Theresa Mayová, keď sa na vojenskej akadémii v Sandhurste južne od Londýna stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Očakáva sa, že obaja lídri okrem iného ohlásia zintenzívnenie spoločného boja proti násilnému extrémizmu, v rámci ktorého by malo dôjsť k užšej spolupráci armád a tajných služieb oboch krajín.

 

K tomu by malo prispieť aj štvrtkové stretnutie predstaviteľov piatich hlavných tajných služieb Británie a Francúzska, čo bude  vôbec prvá schôdzka v takomto formáte.

 

V rozsiahlej, ťažko kontrolovateľnej oblasti Sahelu operuje viacero džihádistických skupín napojených na al-Káidu či takzvaný Islamský štát (IS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies