Británia podľa Pašku vytvorí EÚ konkurenciu

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 11:23 • 2 min
Británia podľa Pašku vytvorí EÚ konkurenciu

BRATISLAVA – Výsledok britského referenda je podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku zlým vysvedčením práce manažmentu Bruselu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako povedal v piatok pre agentúru SITA, britský premiér David Cameron mal možnosť rokovať o zmenách pravidiel v EÚ s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, aby vytvorili čo najlepšie podmienky, aby nedošlo k odchodu Británie. „EÚ však nedovolila ústupky. Voliči im to teraz zrátali,“ povedal Paška.


Paška očakáva, že Veľká Británia teraz prinesie alternatívu k fungovaniu EÚ. „Briti budú kooperatívni a budú sa snažiť vytvoriť súžitie štátov, ktoré bude voľnejšie a konkurencieschopnejšie ako EÚ. Okrem Británie by do takého zoskupenia mohlo patriť Švajčiarsko, Nórsko a Island,“ povedal Paška. Podľa neho Veľká Británia ponúkne model súžitia pre tie krajiny, ktoré budú chcieť s ňou participovať. Snahou Slovenská má byť podľa prvého podpredsedu SNS, aby sa Európa netrieštila. Mali by sme presadzovať nastavenie takých podmienok, aby sa nezaťažovali krajiny prílišným riadením z Bruselu. „Nemecko-francúzsky model, ktorý presadzuje Angela Merkelová, naráža na nespokojnosť. Snaha koncentrovať veľa právomocí do Bruselu je na škodu,“ zdôraznil. Slovensko teraz musí podľa Pašku zmeniť svoje priority predsedníctva a svoj plánovaný program. „Od prvej chvíle nás budú čakať rokovania, ako kultúrne naplniť požiadavky Veľkej Británie a pritom nevytvoriť priestor pre konflikty a ekonomické spory,“ dodal Paška.


Strane Most-Híd je ľúto, ako dopadlo britské referendum, pretože únia už nikdy nebude taká, aká bola doteraz. „Kým vyše 60 rokov sa európske krajiny spájali, toto je prvýkrát rozhodnutie opačným smerom. Je nám to ľúto aj preto, lebo rozhodnutie bude nahrávať radikálom a extrémistom v celej Európskej únii,“ uvádza sa vo vyhlásení strany, ktoré v piatok poskytla agentúre SITA s tým, že počas kampane sa nepoužívali racionálne argumenty, hralo sa len na city a toto robia radikáli a extrémisti aj v ostatných krajinách. Skeptici a tí, čo chcú rozbiť Európsku úniu, sa podľa Mosta-Híd okamžite aktivizovali vo viacerých krajinách a môžeme očakávať aj posilnenie ruskej propagandy.


„Výsledok britského referenda je však upozornením aj pre bruselskú administratívu, aby viac počúvala hlasy jednotlivých krajín a zrýchlila reformy,“ píše sa vo vyhlásení. Rozhodnutie Veľkej Británie úplne zmení slovenské predsedníctvo, pretože sa stane z neho téma číslo jeden. „Aj keď odchod Británie môže trvať roky, cesta sa bude tvoriť v nasledujúcich mesiacoch. Rovnako v nasledujúcich mesiacoch sa vytvorí rámec, o ktorom sa bude neskôr rokovať. Bude nesmierne dôležité, aby Slovensko zvládlo toto predsedníctvo, lebo nikdy ani jedna predsednícka krajina nestála ešte pred takouto ťažkou úlohou,“ zdôrazňuje strana Bélu Bugára. Podľa Mosta-Híd bude zodpovednosťou každého politika na Slovensku, aby sme nasledujúcich šesť mesiacov zvládli tak, aby Európska únia nestratila ešte viac.


Podľa poslanca NR SR za stranu Sieť Martina Fedora britské rozhodnutie treba rešpektovať. „Na druhej strane je to rozhodnutie, ktorého dopady nevieme v súčasnosti ani odhadnúť,“ povedal pre agentúru SITA. Podľa neho sa ukazuje, že inštitút referenda podlieha často spoločenským náladám, a nie racionálnym argumentom. „Najmä v dnešnej dobe sociálnych sietí, keď je spoločnosť oveľa viac náchylná na emotívne rozhodnutia a neprijíma racionálne argumenty. Tieto spoločenské nálady môžu mať škodlivé až deštrukčné dôsledky,“ povedal Fedor, ktorý pri úcte k hlasu ľudu toto rozhodnutie hodnotí negatívne. „Nahráva to skôr silám a záujmom, ktoré v konečnom dôsledku chcú jej rozpad. Obávam sa, že demokracia a Európa, ako ju poznáme, nemusí prežiť Facebook,“ dodal.


Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku. V celej Británii sa vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona