Británia plánuje sochu Gándhího na Parlamentnom námestí

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 13:55 • 2 min
Británia plánuje sochu Gándhího na Parlamentnom námestí

NAÍ DILLÍ - Sochu vodcu indického hnutia za nezávislosť Mahátmu Gándhího postavia na Parlamentnom námestí v Londýne, kde už stoja sochy ďalších významných politických osobností vrátane jeho politického protivníka Winstona Churchilla. Oznámila to dnes britská vláda.

slovakia

left justify in out

Móhandás Karamčand Gándhí, známy ako Mahátmá, bol popredným lídrom indickej kampane občianskej neposlušnosti voči britskej koloniálnej vláde, pokým India a Pakistan nezískali nezávislosť v roku 1947. Zavraždil ho však o niekoľko mesiacov neskôr radikálny hinduistický nacionalista, ktorý nesúhlasil s Gándhího víziou sekulárnej Indie.

 

"Gándhí je stále impozantnou inšpiráciou a zdrojom sily," povedal britský minister zahraničných vecí William Hague pri oznámení plánovanej sochy počas návštevy indickej metropoly Naí Dillí.

 

Hoci mnohí v Indii i po celom svete naďalej vnímajú Gándhího ako najväčšieho hrdinu svojej krajiny, Churchill nebol jeho obdivovateľom. Churchilla, ktorý bol premiérom Británie v rokoch 1940-45 a následne 1951-55, údajne rozrušilo, že Gándhí v roku 1931 "polonahý vkráčal" do paláca britského miestokráľa, aby "hovoril ako s rovným so zástupcom kráľa", pokým súčasne viedol kampaň odporu. Známym je jeho výrok o Gándhím, v ktorom ho označil za priemerného právnika, ktorý "sa vydáva za fakíra" (asketika), uviedla agentúra AP.

 

Gándhího socha bude stáť neďaleko ďalších britských a zahraničných štátnikov, ako sú Abraham Lincoln či Nelson Mandela. Londýnske Parlamentné námestie je tiež miestom demonštrácií a protestov.

 

Novú sochu by mali na námestie umiestniť do leta roku 2015, času 100. výročia návratu Gándhího do Indie z Juhoafrickej republiky, kde pracoval ako právnik vyštudovaní práva v Londýne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona