Británia odsúdila iránske rozhodnutie vyhostiť jej veľvyslanca

NETKY.SK • 29 November 2011, 08:28 • 2 min
Británia odsúdila iránske rozhodnutie vyhostiť jej veľvyslanca

Británia odsúdila iránske rozhodnutie vyhostiť jej veľvyslanca

slovakia

left justify in out

img

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa dnes stretnú v Teheráne, aby rokovali o ich reakcii na rozhodnutie Iránu oslabiť diplomatické vzťahy s Britániou a vyhostiť britského veľvyslanca. Informoval o tom dnes hovorca britskej vlády.
"Je nám ľúto ich rozhodnutia vyhostiť nášho veľvyslanca," povedal reportérom hovorca britského premiéra Davida Camerona.
"Porozmýšľame o tom, ako konkrétne by sme mali reagovať, ale už dnes sa v Teheráne stretnú šéfovia tamojších zastupiteľstiev (členských krajín) EÚ, aby to prediskutovali. A diskusia bude pokračovať vo štvrtok na Rade EÚ pre zahraničné záležitosti," dodal.
Irán vyhostením veľvyslanca reagoval na minulotýždňové oznámenie Británie o uvalení sankcií na islamskú republiku pre jej sporný jadrový program.
Návrh na zníženie úrovne diplomatických stykov Iránu s Britániou dnes definitívne schválila iránska Rada strážcov. Opatrenia, zahŕňajúce vyhostenie britského veľvyslanca, sú reakciou na rozhodnutie Londýna prerušiť všetky finančné vzťahy s iránskymi bankami. Len v nedeľu iránsky parlament prijal návrh zákona, ktorý dáva vláde dva týždne na vyhostenie britského veľvyslanca v Teheráne a zníženie úrovne diplomatických vzťahov. Parlament tiež odporučil obmedziť na minimum hospodárske a obchodné vzťahy s Britániou.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies