Británia odíde zo spoločného trhu, ale chce obchodnú dohodu s EÚ

NETKY.SK • 3 Február 2017, 06:30 • 2 min
Británia odíde zo spoločného trhu, ale chce obchodnú dohodu s EÚ

LONDÝN - Británia odíde zo spoločného európskeho trhu, ale chce nové, priateľské obchodné vzťahy s Európskou úniou (EÚ). Uviedla to vláda v Londýne v tzv. bielej knihe, v ktorej detailnejšie predstavila svoje plány a "strategické ciele" počas rokovaní o odchode z EÚ.

slovakia

left justify in out

Britská vláda sa takýmto spôsobom snaží zmierniť neistotu v súvislosti s brexitom a uchlácholiť opozíciu, ktorá sa sťažuje na nejasnosti ohľadne odchodu z únie a nedostatok informácií.

 

Minister pre brexit David Davis dnes poslancom v parlamente povedal, že Británia sa bude usilovať o "nové pozitívne a konštruktívne partnerstvo" s európskym blokom a počas rokovaní bude hľadať taký výsledok, ktorý prinesie úžitok obom stranám.

 

Dokument má 77 strán a potvrdzuje to, čo premiérka Theresa Mayová uviedla vo svojom prejave v januári: Británia odíde zo spoločného trhu a bude sa snažiť dosiahnuť novú obchodnú dohodu so zvyšným 27-členným blokom.

Cieľom vlády je podľa Davisa "čo najpriateľskejšia dohoda, ktorá by zabezpečila hladkú obchodnú výmenu, bez treníc". V dokumente sa často vyskytujú práve slová priateľský, bez treníc, či hladký, ale do detailov nezachádza. Konštatuje len, že budúce vzťahy sa vykryštalizujú počas rokovaní.

 

Uvádza sa v ňom, že Británia odíde zo spoločného trhu, aby získala kontrolu nad migráciou, čo je kľúčová požiadavka väčšiny stúpencov brexitu. Nie je tam však ani slovo o budúcich pravidlách pre migrantov.

 

Okrem toho sa v dokumente píše, že Británia zostane spoľahlivým partnerom, spojencom a blízkym priateľom európskeho bloku a bude sa usilovať o "čo najtesnejšiu spoluprácu v kľúčových otázkach ako sú bezpečnosť, zahraničná politika, veda a výskum.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies