Británia neobmedzí svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane, situácia nie je bezpečná

NETKY.SK • 27 Október 2015, 16:25 • 2 min
Británia neobmedzí svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane, situácia nie je bezpečná

LONDÝN - Veľká Británia predĺži o rok svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane vzhľadom na pretrvávajúce bezpečnostné výzvy, ktorým čelia tamojšie obranné a bezpečnostné sily. Vyhlásil to dnes britský minister obrany Michael Fallon.

slovakia

left justify in out

Podľa Fallona sú afganskí vojaci a policajti posledný rok "skúšaní", preukazujú však čoraz väčšiu profesionalitu a schopnosti. Od stiahnutia väčšiny príslušníkov zahraničných síl v závere minulého roka z Afganistanu dochádza k sústavným útokom hnutia Taliban, ktoré sú záťažou pre tamojšie sily s obmedzenými zdrojmi. Mnohé afganské okresy sú momentálne pod úplnou alebo čiastočnou kontrolou Talibanu.

 

"Vláda Spojeného kráľovstva uznala, že potrvá určitý čas, kým sa afganská armáda vypracuje na plnohodnotné bojové sily schopné zaistiť úplnú bezpečnosť obyvateľom Afganistanu," citovala agentúra Reuters z Fallonovho písomného vyhlásenia pre parlament. "Dospeli sme teraz k záveru, že v roku 2016 by sme mali zachovať rozsah terajšej vojenskej misie Spojeného kráľovstva v tejto krajine, aby sme pomohli vybudovať bezpečný a stabilný Afganistan," dodal britský minister.

 

Británia sa predtým zaviazala, že svojich vojakov ponechá v Afganistane do konca tohto roka. Približne 450 britských vojakov sa zapája do výcviku v rámci Afganskej národnej akadémie armádnych dôstojníkov, pričom spolupracujú s príslušnými afganskými ministerstvami a podporujú operácie NATO v Kábule. Samostatné bojové operácie ukončili v októbri 2014. Prezident USA Barack Obama pred necelými dvoma týždňami oznámil spomalenie odsunu amerických vojakov z Afganistanu, kde ich plánuje ponechať 5500 až do svojho odchodu z funkcie začiatkom roka 2017. Ešte v decembri pritom oznámil ukončenie tamojšej bojovej misie. Washington mal podľa pôvodného plánu stiahnuť takmer všetkých svojich vojakov z Afganistanu do konca roka 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona