Británia nemá plán pre prípad vyhlásenia škótskej nezávislosti

NETKY.SK • 8 September 2014, 15:20 • 2 min
Británia nemá plán pre prípad vyhlásenia škótskej nezávislosti

LONDÝN - Britská vláda nemá pripravený plán pre prípad, že Škóti si v referende odhlasujú nezávislosť od Británie.

slovakia

left justify in out

V pondelok to povedal hovorca premiéra Davida Camerona. Zdôraznil, že vláda sa zatiaľ sústredí len na to, ako udržať Spojené kráľovstvo pohromade. Dodal, že Cameron navštívi Škótsko ešte pred referendom plánovaným na 18. septembra s jediným cieľom udržať Britániu jednotnú.

 

Britská vláda ešte v nedeľu oznámila, že je pripravená poskytnúť Škótsku vyššie právomoci, ak jeho občania nepodporia v referende nezávislosť a zotrvajú vo zväzku s Britániou. Britský minister financií George Osborne povedal, že vláda v nadchádzajúcich dňoch predstaví plány na udelenie väčšej autonómie Škótsku v oblasti daní, financií a sociálnych vecí. Zmeny začnú podľa neho platiť v okamihu, keď Škóti odmietnu nezávislosť. 

 

Minister sa vyjadril tesne po zverejnení výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky v denníku Sunday Times, podľa ktorého sa prívrženci nezávislosti Škótska dostali po prvý raz do vedenia. Prieskum ukazuje, že dva týždne pred referendom by sa za nezávislosť vyslovilo 51 percent opýtaných, proti by bolo 49 percent. V predchádzajúcom prieskume bolo za odchod zo Spojeného kráľovstva 42 percent Škótov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies