Británia nebude po brexite požadovať od občanov EÚ poplatok za právo na pobyt

NETKY.SK • 21 Január 2019, 20:39 • 2 min
Británia nebude po brexite požadovať od občanov EÚ poplatok za právo na pobyt

LONDÝN - Dávnejšie avizovaný poplatok za udelenie dlhodobého pobytu občanom EÚ v Británii po tom, ako táto krajina opustí Úniu, sa nebude vyžadovať. Počas pondelkového rokovania Dolnej snemovne britského parlamentu to vyhlásila premiérka Theresa Mayová. Brusel tento krok Londýna víta a dúfa v úzke partnerstvo s Londýnom po tzv. brexite. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Poplatok vo výške 65 libier (73,7 eura) sa mal pôvodne vzťahovať na všetkých občanov EÚ, požadujúcich udelenie trvalého pobytu na území Spojeného kráľovstva. Mayovej kabinet už dávnejšie avizoval, že hoci občania Únie stratia po brexite automatické právo žiť v krajine, Londýn dovolí ostať všetkým tým, ktorí sa už v krajine legálne nachádzajú.

 

img

 

Koordinátor Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt toto rozhodnutie Londýna privítal a podľa svojich slov dúfa, že Mayovej pondelkový príhovor prispeje k začiatku "medzistranníckej spolupráce" v britskom parlamente.

 

Verhofstadt v tomto kontexte taktiež vyjadril nádej, že teraz sa už budú môcť začať konzultácie, ktoré povedú k "čo najužším budúcim vzťahom medzi Úniou a Britániou".

 

img

predseda Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) GuyVerhofstadt

 

Členovia Dolnej snemovne britského parlamentu minulý utorok pomerom hlasov 432:202 odmietli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, vyrokovanú Mayovej vládou. To predstavuje pre konzervatívnu premiérku významnú porážku.

Britský parlament očakáva, že o spôsobe vystúpenia krajiny z EÚ budú poslanci opäť hlasovať 29. januára, a to po širokej rozprave týkajúcej sa vládnych plánov a možných pozmeňovacích návrhov.

Británia má opustiť EÚ 29. marca.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona