Británia neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy na marcovom summite EÚ

NETKY.SK • 14 Február 2017, 13:37 • 2 min
Británia neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy na marcovom summite EÚ

BRUSEL - Britská vláda pravdepodobne neoznámi aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy na macovom summite lídrov Európskej únie, ktorý sa bude konať v dňoch 9-10. marca. Uviedol to dnes britský minister pre brexit David Davis.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters píše, že minister Davis počas dnešnej návštevy Štokholmu upozornil, že britská vláda splní termín stanovený pre aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý znamená oficiálne spustenie "rozvodového procesu" s EÚ.

 

Britská premiérka Theresa Mayová už opakovane zdôraznila, že tento proces chce spustiť najneskôr do konca marca tohto roku. Davis na otázky novinárov, či očakáva, že Mayová predloží oficiálny list o aktivácii článku 50 lídrom EÚ na nadchádzajúcej Európskej rade a začne tým oficiálne rokovania s Bruselom, uviedol, že sa tak zrejme nestane.

 

"Dátum 9. alebo 10. marec nie je dátumom, ktorý máme zaznačený v našom kalendári (pre brexit). To, čo sme hovorili, bolo, že sa tak stane do konca marca, čiže niekedy v priebehu marca," uviedol Davis.

 

Zároveň dodal, že verí tomu, že k spusteniu procesu odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ dôjde pred koncom marca, ale nie počas dní, keď sa bude v Bruseli konať summit EÚ. Maltské predsedníctvo v Rade EÚ je pripravené usporiadať o niekoľko týždňov po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy mimoriadny summit lídrov ostatných 27 krajín EÚ, na ktorom by sa mali dohodnúť na ďalšom postupe ohľadom procesu brexitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies