Británia naďalej nesúhlasí s účtom za brexit, ktoré požaduje EÚ

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 08:04 • 2 min
Británia naďalej nesúhlasí s účtom za brexit, ktoré požaduje EÚ

BRUSEL - Spojené kráľovstvo zatiaľ nesúhlasí s uhradením finančných záväzkov po odchode z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje z prostredia EÚ. Británia podľa uvedeného zdroja "spochybňuje, že zaplatenie finančných záväzkov je právne podložené". Londýn doteraz tvrdil, že vyplatenie desiatok miliárd eur je neopodstatnené.

 

V médiách sa objavujú informácie, že konečná suma vyžadovaná Úniou by mohla byť 60 až 100 miliárd eur. EÚ naopak trvá na vyplatení peňazí. Celé finančné vyrovnanie má byť súčtom britských príspevkov v troch oblastiach: do rozpočtu EÚ, ukončenia členstva Spojeného kráľovstva vo všetkých inštitúciách a agentúrach EÚ a účasti Británie v špecifických únijných fondoch a iniciatívach. Únia zatiaľ nešpecifikovala výšku finančného vyrovnania, ale dala najavo, že očakáva splatenie záväzkov v eurách.

 

Hlavní vyjednávači EÚ a Británie dnes prvýkrát rokovali o brexite a dohodli sa na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať finančným vyrovnaním. Podľa zdrojov agentúry Reuters budú rozpory v tejto otázke jednou z výziev v rámci rokovaní o brexite.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona