Británia na rokovaniach o brexite informovala, že po odchode z EÚ začne vracať rádioaktívny odpad do krajín jeho pôvodu

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 09:21 • 2 min
Británia na rokovaniach o brexite informovala, že po odchode z EÚ začne vracať rádioaktívny odpad do krajín jeho pôvodu

LONDÝN - Británia pripomenula Európskej únii, že po svojom odchode z EÚ môže využiť svoje právo a vracať rádioaktívny odpad do krajín, kde pôvodne vznikol.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na dokument, ktorý britská delegácia predložila na rokovaniach o podmienkach brexitu. Nemenovaný britský vládny úradník pre FT uviedol, že Británia takto dala EÚ najavo, že v záujme Bruselu je dosiahnuť konsenzus v tejto otázke.

 

Problematika jadrového odpadu vyvezeného z niektorých krajín EÚ na spracovanie do Británie bola témou utorkového kola rokovaní o brexite, spresnili FT. Podľa denníka Briti dúfajú, že akcentovanie problému skladovania jadrového odpadu v Británii dotlačí Brusel k vypracovaniu spoločného stanoviska k riešeniu tohto problému.

 

Nemenovaný expert na jadrovú problematiku uviedol, že "toto môže byť len pripomenutie, že ak konsenzus (o jadrovom odpade) nebude dosiahnutý, loď s nákladom plutónia sa môže ocitnúť v prístave v Antverpách".

 

FT v máji s odvolaním sa na návrh dokumentu zverejnený predstaviteľom EÚ na rokovaniach o brexite Michelom Barnierom napísal, že Únia má v pláne odovzdať Londýnu kontrolu nad rádioaktívnymi materiálmi, ktoré sú majetkom Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (EURATOM) a nachádzajú sa na území Británie.

 

Ide o jadrový komplex Sellafield v grófstve Cumbria na pobreží Írskeho mora, ktorý bol postavený pred asi 70 rokmi. Z vyhoreného paliva sa tam špeciálnymi procesmi vyrába znovu použiteľný urán a plutónium, pričom však vzniká aj jadrový odpad. Podľa FT sa v komplexe nachádza takmer 130 ton plutónia využiteľného na civilné účely, pričom asi pätinu z toho tvorí vyhorené jadrové palivo dovezené z iných krajín EÚ, napr. z Nemecka, Talianska či Švédska.

 

Tento materiál je v súčasnosti uložený v kontajneroch v prísne strážených budovách v Sellafielde. Sellafield sa stal v roku 1957 dejiskom najhoršej jadrovej havárie v dejinách Británie, počas ktorej došlo k požiaru jedného z reaktorov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona