Británia môže za 15 rokov stratiť až 9,5 % HDP pri tvrdom brexite

NETKY.SK • 11 Október 2016, 13:13 • 2 min
Británia môže za 15 rokov stratiť až 9,5 % HDP pri tvrdom brexite

LONDÝN - Británia môže stratiť až 9,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) v nasledujúcich 15 rokoch, ak si zvolí tzv. tvrdý brexit, teda odchod z jednotného európskeho trhu. Uviedli to dnes londýnske noviny Times s odvolaním sa na únik detailov z vládnej správy. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V dokumente vládneho výboru sa uvádza, že štátna pokladnica môže prísť ročne o 66 miliárd libier (73,28 miliardy eur). A obchodná výmena aj priame zahraničné investície sa môžu po tvrdom brexite znížiť o zhruba 20 %. Dokument sa pritom opiera o kontroverznú správu predchádzajúcej vlády z apríla tohto roka, ktorú kritici vtedy označili za snahu ministerstva financií o strašenie voličov, píšu noviny.

 

Táto pesimistická predpoveď sa teraz objavila znova, po minulotýždňovom páde libry oproti doláru po tom, ako premiérka Theresa Mayová aj minister pre brexit David Davis naznačili, že možno uprednostnia kontrolu migrácie pred prístupom na jednotný trh Európskej únie (EÚ).

 

Niektorí analytici sa domnievajú, že pod nedávny pád libry, ktorá stabilne klesá od júnového referenda o brexite, sa čiastočne podpísala aj informácia, že ruská VTB Bank plánuje po brexite presťahovať svoju centrálu z Londýna na kontinent.

 

"Mali sme väčšie plány s londýnskou centrálou, ale po hlasovaní o brexite ich upravíme a realizujeme niekde," povedal Herbert Moos, finančný riaditeľ banky novinám Financial Times s dodatkom, že banka vyberie novú lokalitu v priebehu tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies