Británia má prvých homosexuálov zosobášených v kostole

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 13:18 • 2 min
Británia má prvých homosexuálov zosobášených v kostole

LONDÝN - Vo Veľkej Británii sa cez víkend zosobášil historicky prvý homosexuálny pár, ktorý oddali priamo v kostole, informuje v pondelok spravodajský portál denníka The Guardian.

slovakia

left justify in out

Svadobčankami sú Jan Tipperová a Barb Burdenová a oddať sa ich rozhodla Metropolitná komunitná cirkev (MCC) v mestečku Bournemouth na juhu Anglicka. Zákon síce povoľoval homosexuálne cirkevné sobáše už od 29. marca, išlo však o prvý prípad, kedy sa tak udialo priamo v kostole. Metropolitnú komunitnú cirkev založili len v roku 1979, pričom pobočky má dnes približne v 40 krajinách sveta.

 

Príslušný zákon schválil britský parlament ešte v roku 2013 a 13. marca začali úrady prijímať prihlášky záujemcov o zosobášenie. Legislatíva však platí len pre Anglicko a Wales. Zrovnoprávnenie homosexuálnych a heterosexuálnych zväzkov medzičasom schválilo aj Škótsko, ktoré má v danej oblasti samostatné rozhodovacie právomoci, samotné oddávanie by sa tam však malo začať až v októbri. Severné Írsko, kde majú silný vplyv katolíci, zatiaľ manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia zaviesť neplánuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies