Británia má pod dnom Severného mora ešte 25 miliárd boe

NETKY.SK • 2 November 2010, 09:01 • 2 min
Británia má pod dnom Severného mora ešte 25 miliárd boe

Británia má pod dnom Severného mora ešte 25 miliárd boe

slovakia

left justify in out

V britskej časti Severného mora sa pod dnom nachádza ešte asi 25 miliárd barelov ropného ekvivalentu (boe) ropy a plynu. Pre budúce generácie však 20 miliárd boe bude navždy stratených, ak vláda teraz neposkytne spoločnostiam daňové úľavy na zabezpečenie prostriedkov na ťažbu. Uviedli to dnes konzultanti nezávislej spoločnosti Hannon Westwood.
      Pod dnom britskej časti Severného mora sa začiatkom 60. rokov minulého storočia, keď sa tam začala ťažba, nachádzalo okolo 35 miliárd boe. Surovina, ktorá ešte zostáva v ložiskách, sa dá získať len veľmi ťažko. Treba použiť nákladnejšie technologické zariadenia. Už teraz je jej ťažba zisková len minimálne, povedal Jim Hannon, zakladateľ konzultačnej skupiny.
      Hannon žiada vládu, aby ropnému priemyslu, ktorý ťaží v Severnom mori, poskytla daňové úľavy. Banky by mu mali poskytovať viac úverov.
      Kým v roku 1999 ťažili spoločnosti na sever od Britských ostrovov 4,5 milióna boe denne, teraz je ťažba 2,35 milióna a vlani dosiahla 2,48 milióna boe denne. Viaceré ľahko dostupné ložiská sú už vyčerpané. Do roku 2020 by mala klesnúť na 1,5 milióna boe denne v prípade, ak ťažba v sektore dovtedy zostane investične zaujímavou.
      Spoločnosti teraz investujú v britskom sektore Severného mora ročne 17 miliárd USD (12,27 miliardy eur) do sprístupnenia ložísk suroviny a jej dopravy na pevninu. Mali by však investovať o 5 miliárd USD viac, lebo staré potrubia sú už silno skorodované a technicky prekonané sú aj ďalšie infraštruktúrne zariadenia.
      Podniky, ktoré ťažia ropu, platia zo zisku 50-% daň. Z toho je 30 % riadna daň a 20 % špeciálna daň. Musia však ťažiť čoraz viac takzvanej ťažkej ropy. Nie je dosť tekutá, aby tiekla ľahko. Na jej získanie treba v podzemí vyvinúť väčší tlak a vyššiu teplotu. Daňové úľavy by zatraktívnili ťažbu aj z ložísk, ktoré sa nachádzajú pod tvrdými horninami. Menšie úľavy by umožnili získať ďalších 300 až 700 miliónov boe.
      Ak vláda pomôže ropným spoločnostiam, Británia bude získavať ropu a plyn zo severného mora ešte 25 až 30 rokov, ak sa nič na jej prístupe nezmení, posledný boe sa vyťaží asi o 10 rokov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies