Británia má po 77 rokoch šampióna, Murray prekonal Lendla

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 11:03 • 2 min
Británia má po 77 rokoch šampióna, Murray prekonal Lendla

LONDÝN - Žiakovi sa podarilo prekonať svojho učiteľa. Nový wimbledonský šampión Andy Murray triumfom na treťom tenisovom grandslame sezóny dokázal to, čo sa nepodarilo počas dlhej a hviezdnej kariéry jeho trénerovi Ivanovi Lendlovi.

slovakia

left justify in out

Ten v rokoch 1986 a 1987 zostal na tradičnom trávnatom turnaji tesne pod vrcholom po dvoch finálových prehrách v rade. Neskôr sa stal legendárnym jeho výrok o tom, že "tráva je dobrá akurát pre kravy".

Murray po štyroch neúspešných finálových vystúpeniach na podujatiach veľkej štvorky preukázal veľkú mentálnu odolnosť a v ďalších troch súbojoch a trofej dvakrát uspel. Rodák zo škótskeho Dunblane v nedeľu 7.7. ukončil 77-ročné čakanie fanúšikov na triumf domáceho hráča na tráve All England Clubu, keď si ako nasadená dvojka poradil so šampiónom z roku 2011 a turnajovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom v troch setoch 6:4, 7:5 a 6:4. Doposiaľ posledným britským wimbledonským víťazom bol v roku 1936 Fred Perry.

Pre Murrayho je to druhá trofej z podujatí veľkej štvorky, vlani triumfoval na US Open po päťsetovom víťazstve nad Djokovičom. Zverenec Ivana Lendla bol vo finále Wimbledonu aj vlani, prehral však s grandslamovým rekordérom Švajčiarom Rogerom Federerom. O mesiac neskôr získal na trávnatom centrálnom dvorci olympijské zlato a v nedeľu sa dočkal životného úspechu. Murray zinkasoval prémiu 1,6 milióna libier, do rebríčka ATP Entry si pripíše 2000 bodov. "V kariére som utrpel viacero nepríjemných prehier, ale z každej som si niečo vzal, poučil sa a ďalej tvrdo pracoval. Myslím, že sa každým rokom zlepšujem, dostávam sa na grandslamových turnajoch ďalej a stúpam v rebríčku. Wimbledonský triumf je v tenise vrchol. Ešte stále nemôžem uveriť, že sa mi to podarilo," povedal Murray, ktorý pre problémy s chrbtom vynechal tohtoročný Roland Garros, no už o mesiac sa dokázal vrátiť do formy.

Murray si pochvaľuje spoluprácu s 53-ročným Lendlom, ktorá trvá od januára 2012. "Vždy mi veril a mal so mnou úžasnú trpezlivosť. Som veľmi rád, že som mu víťazstvom vo Wimbledone spravil radosť, ktorá jemu nebola dopriata. Nikdy mi nemotal medové motúzy, všetko hovorí na rovinu. Keď tvrdo a dobre pracujem, je šťastný, v opačnom prípade nemá problém mi povedať, že nie je spokojný s mojím prístupom. Je na mňa tvrdý a niekedy to s ním nie je jednoduché, no naša spolupráca prináša ovocie," dodal Murray. "Po prehre vo vlaňajšom finále Wimbledonu mi veľmi pomohol psychicky. Vravel, že je na mňa hrdý, pretože na mne videl snahu vyhrať."

Djokovič po trojsetovej finálovej prehre zložil Murraymu poklonu. "Gratulujem Andymu k zisku wimbledonského titulu, za predvedené výkony si ho absolútne zaslúžil. Blahoželám aj jeho tímu, ktorý odviedol skvelú prácu. Viem, čo to pre nich znamená a aký je tento titul dôležitý pre celú Veľkú Britániu. Vo finále som robil všetko, čo sa dalo, no na Andyho to dnes nestačilo. Bolo pre mňa potešením byť súčasťou tohto zápasu," povedal Srb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies