Británia má aj po brexite zostať súčasťou spoločného trhu

NETKY.SK • 28 November 2016, 15:24 • 2 min
Británia má aj po brexite zostať súčasťou spoločného trhu

LONDÝN - Proeurópska mimovládna organizácia British Influence (Britský vplyv) chce prinútiť vládu, aby v prípade odchodu krajiny z Európskej únie zabezpečila pokračovanie prístupu na spoločný európsky trh.

slovakia

left justify in out

Ministra Davida Davisa, ktorý je poverený vedením rokovaní o tzv. brexite, preto v pondelok vyzvala, aby vyjasnil pozíciu vlády. Tá v oficiálnych vyjadreniach tvrdí, že po ukončení členstva v EÚ krajina opustí aj Európsky hospodársky priestor (EHP), kam patria okrem európskej dvadsaťosmičky aj štáty ako Island a Nórsko. Podľa organizácie zánik členstva v EÚ automaticky neznamená vystúpenie z EHP. V prípade, že vláda potvrdí svoju súčasnú pozíciu, sa organizácia chce obrátiť na súd.


Členské štáty EHP, ktoré zároveň nie sú členmi Európskej únie, môžu v rámci EHP využívať voľný prístup na vnútorný trh EÚ, podmienkou je však dodržiavanie pravidiel únie týkajúcich sa slobody pohybu pracovníkov a voľného pohybu služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies