Británia ľutuje rozhodnutie Maldív vystúpiť zo Spoločenstva národov

NETKY.SK • 14 Október 2016, 14:48 • 2 min
Británia ľutuje rozhodnutie Maldív vystúpiť zo Spoločenstva národov

LONDÝN/MALE - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vyjadril dnes poľutovanie nad rozhodnutím vlády Maldív vystúpiť zo Spoločenstva národov (Commonwealth), napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Maldivy vo štvrtok oznámili, že sa rozhodli vystúpiť zo spoločenstva pozostávajúceho prevažne z bývalých britských kolónií po podľa nich "nespravodlivej a neférovej" kritike namierenej voči situácii v oblasti ľudských práv v krajine.

 

Päťdesiattričlenné zoskupenie upozornilo v septembri túto malú ostrovnú republiku v Indickom oceáne, že jej hrozí pozastavenie členstva v Commonwealthe, pokiaľ nezvýši úroveň demokracie a ľudských práv.

 

Johnson v dnešnom vyhlásení ubezpečil vládu Maldív, že vzťahy sa rozhodne prerušiť nehodlajú. "S vládou Maldív budeme spolupracovať aj ďalej, aby sme jej pomohli a spolupracovali na posilňovaní demokracie, predovšetkým slobody prejavu a médií a nezávislosti súdnictva," uvádza sa v stanovisku šéfa britskej diplomacie.

 

Humanitárna organizácia Amnesty International (AI) komentovala, že úrady Maldív "by mali radšej riešiť svoju vlastnú situáciu v oblasti ľudských práv, než útočiť na oprávnenú kritiku".

Generálna tajomníčka Spoločenstva národov Patricia Scotlandová vyjadrila nad vyhlásením Maldív smútok a sklamanie. "Veríme, že toto bude dočasné oddelenie, a že Maldivy sa budú môcť do rodiny Commonwealthu vrátiť," povedala vo štvrtok.

 

 

Maldivy sa rozprestierajú na rovnomernom súostroví v Indickom oceáne južne od Indie. V krajine s približne 345.000 obyvateľmi je oficiálnym náboženstvom islam a právny systém vychádza z tradičného islamského práva. Blízke vzťahy udržiavajú s Indiou, pričom nedávno posilnili obchodnú spoluprácu s Čínou, dodala DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies