Británia: Londýnsky starosta požaduje referendum o vzťahu s EÚ

NETKY.SK • 4 December 2012, 14:46 • 2 min
Británia: Londýnsky starosta požaduje referendum o vzťahu s EÚ

Británia Londýnsky starosta požaduje referendum o vzťahu s EÚ - Politika Londýn - Starosta Londýna Boris Johnson dnes uviedol, že Briti by mali mať možnosť v referende rozhodnúť o limitovanom členstve Británie v EÚ, s príklonom k voľnému trhu a menším poč

slovakia

left justify in out

imgLondýn - Starosta Londýna Boris Johnson dnes uviedol, že Briti by mali mať možnosť v referende rozhodnúť o limitovanom členstve Británie v EÚ, s príklonom k voľnému trhu a menším počtom prekážok pre obchod. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Ak by sa to dosiahlo, Londýn by mohol rozkvitať ako finančné centrum. "Euro je katastrofálny projekt. Mali by sme využiť príležitosť na zmeny v Zmluve - zrejme ohľadom bankovej únie a zvolať medzivládnu poradu, kde by sme britské členstvo upravili tak, ako to chcú ľudia," povedal Johnson.
      "Je najvyšší čas na referendum, v ktorom by ľudia odpovedali na veľmi jednoduchú otázku: Chcete zostať v jednotnom trhu EÚ - áno alebo nie,?" dodal.
      Johnson, ktorý si získal reputáciu ako bruselský korešpondent pravicovo orientovaného denníka Daily Telegraph, sa vyjadril, že Británia by sa mala snažiť o podobnú spoluprácu s EÚ, akú s ňou má Nórsko alebo Švajčiarsko.
      Vzťahy Británie s ostatnou Európou sa vyostrili pôsobením rebelujúcich, proti EÚ zameraných konzervatívcov vlády premiéra Davida Camerona, ktorí sa v rámci tohto 27-národného zoskupenia dožadujú novej úlohy Británie, pričom nevylučujú ani jej odchod.
      Na skutočnosť, že iné štáty nemajú záujem znovu prejednávať špeciálny štatút Británie v rámci EÚ, Johnson reagoval: "Našou voľbou je nepoľaviť vo svojich požiadavkách, alebo vystúpiť."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies