Británia kritizuje plán EÚ na riešenie problému migrantov v Stredozemnom mori

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 14:27 • 2 min
Británia kritizuje plán EÚ na riešenie problému migrantov v Stredozemnom mori

LONDÝN - Britská ministerka vnútra Theresa Mayová dnes kritizovala prístup Európskej únie k problému migrantov pokúšajúcich sa dostať cez Stredozemné more na jej územie.

slovakia

left justify in out

Ministerka vyhlásila, že EÚ migrantov povzbudzuje k ceste, keďže ich nevracia naspäť do krajín ich pôvodu. 
     

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová v pondelok informovala Bezpečnostnú radu OSN o plánoch bloku na riešenie takejto ilegálnej migrácie. Povedala, že EÚ nebude vracať utečencov ani migrantov zadržaných na mori nazad proti ich vôli.
     

Britská ministerka vnútra v článku, ktorý dnes priniesli noviny The Times zdôraznila, že "takýto prístup iba.... povzbudí viac ľudí, aby riskovali svoje životy".  
     

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zahynulo tento rok vo vodách Stredozemného mora najmenej 1800 migrantov. Cez more sa ich dostalo do Európskej únie od začiatku roka približne 51.000, z toho 30.500 cez Taliansko. Utekajú pred vojnou a chudobou v Ázii, Afrike a na Blízkom východe.
     

Británia v utorok oznámila, že sa nezúčastní na žiadnom pláne EÚ, ktorý by rozdeľoval utečencov do členských krajín podľa Bruselom stanoveného kľúča (tzv. kvót). Zdôraznila, že preferuje sústrediť sa na boj s pašerákmi ľudí, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

"Musíme odolať a odoláme výzvam na povinné presídľovanie alebo premiestňovanie migrantov naprieč Európou,"  uviedla Mayová. A dodala, že takýto prístup by iba posilnil snahy pašerákov ľudí o udržanie svojho biznisu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies