Británia je druhým najväčším čistým prispievateľom do rozpočtu EÚ

NETKY.SK • 4 Marec 2017, 11:51 • 2 min
Británia je druhým najväčším čistým prispievateľom do rozpočtu EÚ

BRUSEL - Plánovaný odchod Británie z Európskej únie (EÚ) znamená, že tento blok príde nielen o jedného z členov, ale tiež o jeden z najbohatších štátov, ktorý štedro prispieval do spoločného rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Britská premiérka Theresa Mayová sa tento mesiac chystá aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy. Odštartuje tak zhruba dva roky trvajúci proces rokovaní o podmienkach odchodu svojej krajiny z EÚ. Ten prinesie obom stranám citeľné straty, a nielen finančné.

 

Napriek tomu, že je EÚ spoločným blokom 28 krajín, jednotlivé členské štáty sa vo väčšine významných svetových organizácií zastupujú samé. Ale napríklad v rámci skupiny siedmich najvyspelejších ekonomík (G7: Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Británia, USA, Kanada, Japonsko) sa Európania často snažia vystupovať jednotne a skoordinovať svoje stanovisko. Okrem toho, Británia a Francúzsko sú jedinými štátmi EÚ, ktoré majú trvalé miesto v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov.

 

Jedným zo základných princípov EÚ je pritom sloboda pohybu, vďaka ktorej môžu občania členských štátov žiť a pracovať v ktorejkoľvek z krajín Únie. A práve to je jedným z hlavných dôvodov, prečo 17,4 milióna britských voličov hlasovalo za brexit. Británia so svojimi liberálnymi pracovnými zákonmi a dobre fungujúcou ekonomikou bola pre obyvateľov ostatých štátov EÚ veľkým lákadlom.

 

Na druhej strane, Spojené kráľovstvo zase profitovalo zo spoločného európskeho trhu. Najmä finančný sektor v krajine, ktorý patrí medzi kľúčové odvetvia jej ekonomiky. Členstvo v EÚ umožňovalo finančným spoločnostiam na ostrovoch ponúkať služby po celej EÚ. Po brexite im však hrozí strata tzv. pasových práv.

 

Ale zároveň, Británia je aj napriek rabatu, teda zľave, ktorú presadila v roku 1984 bývalá premiérka Margaret Thatcherová, druhým najväčším čistým prispievateľom do rozpočtu EÚ. Po jej odchode príde európsky blok o takmer 12 miliárd eur ročne. A to najviac pocítia bývalé postkomunistické štáty.

 

Zhruba v čase, kedy by Británia mala vystúpiť z bloku, začne pritom EÚ pripravovať rozpočet na 2021-2027 a bude musieť hľadať spôsoby, ako vyplniť dieru po financiách z Londýna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies