Šokujúce odhalenie: Británia išla do vojny v Iraku bez dostatočného odôvodnenia a plánovania

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 15:33 • 2 min
Šokujúce odhalenie: Británia išla do vojny v Iraku bez dostatočného odôvodnenia a plánovania

LONDÝN - Británia sa pri vstupe do vojny v Iraku v roku 2003 spoliehala na chybné spravodajské informácie, pričom plánovanie konfliktu bolo "úplne neprimerané" a neboli pred ním využité všetky možnosti mierového riešenia. Vyplýva to z dnes zverejnenej záverečnej správy vyšetrovania britskej účasti na Spojenými štátmi vedenom vojenskom zásahu v Iraku.

slovakia

left justify in out

"Spojené kráľovstvo sa rozhodlo pridať k invázii do Iraku pred tým, ako boli vyčerpané mierové možnosti odzbrojenia (Iraku). Vojenský zásah nebol v tom čase jedinou poslednou možnosťou," uviedol vedúci sedem rokov trvajúceho vyšetrovania John Chilcot.

 

Vtedajšia britská vláda premiéra Tonyho Blaira predstavila argumenty o hrozbe zbraní režimu Saddáma Husajna s "istotou, ktorá nebola odôvodnená", zdôraznil Chilcot. Obyvatelia Iraku podľa neho "veľmi trpeli" v dôsledku vojenskej intervencie, ktorá "sa vážne nevydarila", citovala ho agentúra AP.

 

Okrem nedostatočného plánovania samotnej vojny i obdobia po nej museli byť podľa Chilcota vopred zrejmé riziká: britskí činitelia mali vedieť, že v Iraku hrozia vnútorné konflikty, zvýšenie aktivity teroristov z al-Káidy i možnosť všeobecnej nestability krajiny.

 

Chilcot počas dlhého procesu oficiálneho vyšetrovania vypočul 150 svedkov a preskúmal 150.000 dokumentov. Jeho závery sú úderom pre Blaira, ktorý americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi osem mesiacov pred vojenským zásahom v Iraku z marca 2003 povedal, že ho podporí za každých okolností, a to bez toho, aby túto záležitosť konzultoval so svojimi kolegami vo vláde.

 

Blair podľa správy išiel do vojny po boku hlavného spojenca Británie, len aby zistil, že Spojené kráľovstvo je vylúčené z väčšiny dôležitých rozhodnutí o vojenských operáciách i povojnového plánovania. Precenil tak britský vplyv na Američanov.

 

Chilcot však dnes zdôraznil, že nebude vynášať verdikt v otázke toho, či bol vojenský zásah v Iraku legálny. Správa neobsahuje ani posúdenie toho, či Blair a jeho vláda úmyselne zavádzali verejnosť a parlament ohľadom situácie v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies