Británia hrozí prívržencom IŠ uplatnením stredovekého zákona

NETKY.SK • 17 Október 2014, 19:00 • 2 min
Británia hrozí prívržencom IŠ uplatnením stredovekého zákona

LONDÝN - Britských občanov odchádzajúcich bojovať po boku Islamského štátu (IŠ) do Iraku a Sýrie by mohli obviniť na základe Zákona o vlastizrade pochádzajúceho zo stredoveku.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Philip Hammond to ešte vo štvrtok vyhlásil na pôde parlamentu, kde hovoril o Britoch deklarujúcich "osobnú oddanosť" militantno-extrémistickej skupine. Takýto postoj podľa neho "vyvoláva otázky o ich vernosti a oddanosti tejto krajine a o tom, či by nemohol byť spáchaný zločin vlastizrady". Hammond chce na záležitosť upozorniť kolegyňu z rezortu vnútra Theresu Mayovú. Príslušný zákon vznikol v roku 1351, za éry anglického kráľa Eduarda III. Pôvodne hrozil za vlastizradu trest smrti, od roku 1998 je to však už len doživotie. Posledným popraveným bol v roku 1946 nacistický propagandista William Joyce známy tiež ako Lord Haw Haw.

 

Britský premiér David Cameron už dávnejšie varoval, že IŠ ovládajúci veľké časti Sýrie a Iraku predstavuje pre Britov závažnú hrozbu. Predstavitelia bezpečnostného sektora hovoria o približne 500 britských občanoch bojujúcich po boku skupiny, pričom vo väčšine prípadov pochádzajú z prostredia moslimských prisťahovalcov. Skutočný počet však podľa nich môže byť oveľa vyšší a existujú obavy, že tí, ktorí sa vrátia, môžu páchať útoky v Británii. Maskovaný muž hovoriaci s britským prízvukom sa objavil aj na zverejnených videozáznamoch z popráv dvoch Američanov a dvoch Britov. Neznámy príslušník IŠ si britských médiách vyslúžil prezývku Jihadi John (Džihádistický Jano).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies