Británia dosiahla s EÚ predbežnú dohodu o finančných službách

NETKY.SK • 1 November 2018, 11:52 • 2 min
Británia dosiahla s EÚ predbežnú dohodu o finančných službách

Londýn- Britská premiérka Theresa Mayová uzavrela predbežnú dohodu s Európskou úniou (EÚ), ktorá umožní britským firmám poskytujúcim finančné služby, aby mali aj po brexite naďalej prístup na európske trhy.

slovakia

left justify in out

Britskí a európski vyjednávači dosiahli predbežnú dohodu týkajúcu sa všetkých aspektov budúceho partnerstva v oblasti služieb, rovnako ako výmeny dát, uviedol denník s odvolaním sa na vládne zdroje. Dohoda zabezpečí britským firmám prístup na európske trhy, pokiaľ bude britská finančná regulácia vo všeobecnosti v súlade s EÚ.

 

Libra v reakcii na správu The Times posilnila o 0,9 % na 1,2881 USD/GBP. Britské ministerstvo pre odchod z EÚ správu bezprostredne nekomentovalo.

 

Mnohí bankári a politici po tom, čo Briti v referende v júni 2016 podporili brexit, predpovedali, že odchod z EÚ spôsobí masový presun pracovných miest a firiem a výrazne oslabí postavenie Londýna ako globálneho finančného centra. Globálne banky, ktoré pôsobia v Británii, už presunuli niektorých zamestnancov a zreorganizovali niektoré operácie. Británia by mala vystúpiť z EÚ 29. marca 2019.

Brusel bude podľa správy The Times akceptovať, že Veľká Británia má "ekvivalentnú" reguláciu ako EÚ, čo umožní britským firmám poskytujúcim finančné služby naďalej operovať v Európe ako doteraz.

Predstavitelia EÚ už predtým uviedli, že pre Britániu je zrejme najlepšou šancou systém prístupu na finančný trh Únie známy ako "ekvivalencia", v rámci ktorého EÚ umožňuje prístup zahraničným bankám a poisťovniam, ak ich domáca regulácia je blízka úniovej. "Ekvivalencia" mala zatiaľ len obmedzené použitie, keďže podľa existujúcich pravidiel prístup na trh je možné jednostranne uzavrieť len s jednomesačným upozornením.

 

Podľa novej dohody bude tento systém rozšírený a bude spadať pod širšiu obchodnú zmluvu, čo umožní EÚ a Británii meniť alebo prijímať nové regulácie po predchádzajúcej vzájomnej konzultácii, uviedol denník.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona