Británia chce zrýchliť zvyšovanie dôchodkového veku

NETKY.SK • 5 December 2013, 11:36 • 2 min
Británia chce zrýchliť zvyšovanie dôchodkového veku

LONDÝN - Veľká Británia plánuje zvýšiť zákonný dôchodkový vek na 68 rokov. Zmena s účinnosťou od polovice 30-tych rokov, teda o dekádu skôr, ako sa pôvodne plánovalo, má zasiahnuť Britov, ktorí zatiaľ nedovŕšili 50-ty rok života.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom vo štvrtok britský vládny kabinet. Vláda už rozhodla, že zákonný dôchodkový vek mužov aj žien sa do roku 2020 zvýši na 66 a do roku 2028 na 67 rokov. Tieto termíny zostávajú podľa vlády v platnosti. Podľa súčasných pravidiel odchádzajú muži do dôchodku vo veku 65 a ženy vo veku 60 rokov.

Vláda si od navrhovaných zmien sľubuje zlepšenie udržateľnosti penzijného systému. Reforma by mala tiež budúcim penzistom garantovať, že na dôchodku prežijú zhruba tretinu svojej dospelosti. Podľa skorších odhadov sa mal dôchodkový vek zvýšiť na 68 rokov až v roku 2046. Ďalšie posunutie dôchodkového veku, a to na 69 rokov, bude podľa aktuálnych prognóz vlády potrebné koncom 40-tych rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies