Británia chce presadzovať plán vzájomného uznávania regulácii

NETKY.SK • 16 Február 2018, 14:38 • 2 min
Británia chce presadzovať plán vzájomného uznávania regulácii

LONDÝN - Britská vláda je pripravená presadzovať taký plán brexitu pre finančné služby, ktorý uprednostňuje londýnska štvrť City. Ale Brusel tento plán odmieta. Uviedli v piatok dvaja zdroje z britského kabinetu, ktoré nechceli byť menované.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že Londýn v najbližších týždňoch oznámi, že chce obojstranne uznávaný systému regulácií finančných služieb po brexite, v nádeji, že tak firmy z finančnej štvrte City neprídu o prístup na jednotný trh Európskej únie (EÚ). Podľa jedného zo zdrojov je v záujme všetkých mať "paneurópsky bankový systém". Pripomenul, že ak sa obe strany nedohodnú, môžu veľa stratiť.

 

Guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney už predtým vyhlásil, že Spojené kráľovstvo a EÚ by mali akceptovať systém vzájomného uznávania, inak riskujú, že problémy zasiahnu finančné služby v celej Európe. Do brexitu už zostáva len niečo vyše roka. Veľa bánk v Británii už preto začalo aktivovať krízové plány na presun niektorých operácií do EÚ.

 

Frustrovaní, že britská vláda stále nepredložila žiadne návrhy, ako ochrániť toto kľúčové odvetvie ekonomiky, prišli londýnski bankári s vlastným plánom, ako si udržať otvorený jednotný trh. Zaviazali sa, že budú dodržiavať globálne štandardy. Brusel však tento návrh zamietol, čo znamená, že londýnski bankári sa pravdepodobne budú musieť spoliehať tzv. systém ekvivalencie regulácie. Tento právny mechanizmus umožňuje krajinám mimo EÚ obmedzený prístup na jednotný trh, ktorý navyše môže byť zrušený v krátkom čase. Britskí vládni predstavitelia uviedli, že Londýn naďalej podporuje plán vzájomného uznávania regulácii, pretože by firmám na ostrovoch pomohol udržať si prístup na jednotný trh, a zároveň umožnil určitú flexibilitu pokiaľ ide o pravidlá EÚ.

 

Takéto oznámenie by mohlo zmierniť obavy vo finančnom sektore. Podľa jedného z vládnych zdrojov existujú dôvody domnievať sa, že tento Britmi favorizovaný výsledok je možný. Tvrdí, že EÚ nikdy nepresadzovala dohodu s niekým, s kým mala regulačnú rovnocennosť. A takéto vzájomné oznanie by pomohlo aj obchodnej dohode. Za normálnych okolností totiž obe strany na rokovaniach hľadajú spôsoby ako vzájomne zosúladiť svoje pravidlá.

 

Denník Financial Times uviedol, že vláda má plán vzájomného uznania schváliť v piatok. Hovorkyňa ministerstva financií odmietla komentovať túto správu a označila ju za špekuláciu. Konečné rozhodnutie ešte nebolo prijaté, uviedli oba zdroje.

 

Britské odvetvie finančných služieb sa významnou mierou podieľa na výkone ostrovnej ekonomiky. Spojené kráľovstvo je domovom najväčšieho počtu bánk na svete a je najväčším komerčným poistným trhom. Asi 6 biliónov eur alebo 37 % európskych finančných aktív je spravovaných v hlavnom meste Británie. Očakáva sa preto, že diskusia o budúcom prístupe tohto sektora na trh EÚ bude patriť k najťažším bodom rokovaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies