Británia chce pomôcť pri riešení dôsledkov útoku na horolezcov v Pakistane

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 15:09 • 2 min
Británia chce pomôcť pri riešení dôsledkov útoku na horolezcov v Pakistane

BRATISLAVA - Tragický teroristický útok údajných moslimských fundamentalistov na skupinu zahraničných turistov, ktorého obeťami sa 22. júna v Pakistane stali aj dvaja Slováci, bol jednou z tém dnešného stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a splnomocnenej veľvyslankyne Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Susannah Montgomery.

slovakia

left justify in out

Veľvyslankyňa vyjadrila úprimnú sústrasť v súvislosti s tragédiou a zároveň tlmočila pripravenosť britskej strany pomôcť pri riešení dôsledkov tohto nešťastia. Slovenská strana podľa ministra Lajčáka ocení "akékoľvek informácie, ktoré by mohli viesť predovšetkým k spravodlivému potrestaniu páchateľov tohto zbabelého zločinu", informoval ďalej agentúru SITA tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí s britskou veľvyslankyňou počas stretnutia zhodnotili aktuálny stav vzájomných vzťahov, ktoré sú podľa nich veľmi intenzívne na všetkých úrovniach. Minister Miroslav Lajčák v tejto súvislosti potvrdil platnosť pozvania pre ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Williama Haguea na návštevu Slovenska. S veľvyslankyňou diskutovali aj o európskej agende, vrátane návrhu Európskej komisie na predĺženie obdobia čerpania prostriedkov štrukturálnych fondov. Zhodnotili taktiež situáciu na západnom Balkáne, pričom Susannah Montgomery ocenila výnimočnú a veľmi užitočnú úlohu, ktorú v tomto regióne hrá Slovensko, dodal tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

Pakistanskí ozbrojenci počas predposledného júnového víkendu zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov - Petra Šperku a Antona Dobeša, ako aj jeden pakistanský vodca. Páchatelia prezlečení za policajtov ich zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu 22. júna večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých. 

Vláda zorganizuje pre slovenské obete teroristického útoku v Pakistane štátne pohreby. Posledná rozlúčka so zosnulým záchranárom Petrom Šperkom bude v utorok 2. júla o 13:00 v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a s Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15:00 na miestnom cintoríne v Uhrovci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies