Británia chce financovať skupiny bojujúce za práva homosexuálov v Rusku

NETKY.SK • 30 Január 2014, 09:55 • 2 min
Británia chce financovať skupiny bojujúce za práva homosexuálov v Rusku

MOSKVA - Británia sa chytá finančne podporiť skupiny bojujúce za práva homosexuálov v Rusku pred zimnými olympijskými hrami v Soči. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Britská ministerka pre kultúru, médiá a šport Maria Millerová pre BBC povedala, že rozhodnutie súvisí so zákonom o zákaze propagácie netradičných sexuálnych vzťahov medzi neplnoletými, ktorý Rusko schválilo vlani.

"Je skutočne veľmi dôležité, aby sme využili príležitosť zimných olympijských hier na zdôraznenie dôležitosti zaobchádzania s ľuďmi spravodlivo. Výsledkom zmien ruských zákonov je značný tlak na práva homosexuálov," citovala Millerovú agentúra RIA Novosti.

Agentúra RIA Novosti k tomu pripomenula, že šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v novembri 2012 zákon, ktorý zaväzuje všetky mimovládne organizácie v Rusku zaregistrovať sa ako "zahraniční agenti", ak prijímajú peniaze zo zahraničia.

Millerová uviedla, že peniaze, ktoré uvoľní Londýn, prídu na účet skupín bojujúcich za práva homosexuálov, ako napríklad Stonewall so sídlom v Británii.

Ministerka bude súčasťou britskej vládnej delegácie, ktorá pricestuje do Soči. Premiér David Cameron, ako odkázal v stredu jeho hovorca, nepríde na olympiádu z dôvodu pracovného vyťaženia.

Oznámenie o financovaní skupín bojujúcich za práva homosexuálov podľa RIA Novosti zrejme ešte viac vyostrí diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Britániou, ktoré ochladli v roku 2006 - po tom, čo sa v Londýne stal obeťou otravy jedom bývalý agent ruskej tajnej služby Alexander Litvinenko.

Ruský prezident Putin minulý týždeň povedal, že homosexuáli sú v Soči vítaní, ale "deti musia nechať na pokoji". Jeho americký partner Barack Obama sa na olympiáde nezúčastní. Do delegácie ale nominoval dvoch homosexuálnych bývalých atlétov, čo je široko vnímané ako reakcia na ruský zákon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies