Británia by sa mala pripraviť aj na to, že sa o podmienkach brexitu s EÚ nedohodne

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 14:23 • 2 min
Británia by sa mala pripraviť aj na to, že sa o podmienkach brexitu s EÚ nedohodne

LONDÝN - Rokovania o podmienkach brexitu môžu trvať dlhšie ako dva roky, upozornil vo svojej správe zahraničný výbor britského parlamentu. V dokumente sa konštatuje, že aj keby všetci zúčastnení prejavili dobrú vôľu a túžbu po výsledku, rokovania môžu uviaznuť na mŕtvom bode, alebo úplne zlyhať. Môže sa tak stať, že dvojročný proces vyjednávaní sa skončí bez dohody medzi Britániou a zvyšnými 27 štátmi Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Británia by mala do konca tohto mesiaca oficiálne oznámiť EÚ, že má v úmysle vystúpiť z európskeho bloku. Po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy sa začne dva roky trvajúci proces vyjednávaní o podmienkach jej odchodu.

 

Parlamentný výbor v tejto súvislosti varuje, že možnosť "žiadnej dohody" je dostatočne reálna na to, aby si vláda pripravila plán, ako zvládnuť aj tento najhorší možný scenár. Ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa kabinet nad tým vôbec zamyslel.

 

Vláda v Londýne pritom opakovane vyhlásila, že neprijme "zlú" dohodu. To znamená, že by sa mala pripraviť aj na možnosť, že sa jej rokovania s EÚ skončia bez výsledku, uvádza sa v správe výboru.

 

Zahraničný výbor už vlani označil fakt, že vtedajšia vláda nebola pripravená aj na to, že Briti v referende rozhodnú o odchode z EÚ, za hrubú nedbalosť. A vyzval súčasnú vládu, aby neurobila tú istú chybu.

 

Britská strana dúfa, že rokovania o brexite budú úspešné, pretože dohoda je v záujme Londýna aj EÚ. Jej alternatívou sú totiž škody, ktoré pocítia ekonomiky na oboch stranách Lamanšského prielivu.

 

Ale existuje aj možnosť, že rokovania zlyhajú. Britská vláda by preto mala požiadať každé ministerstvo, aby vypracovalo analýzu všetkých dôsledkov a predložilo návrhy, vrátane návodu pre jednotlivcov a firmy, ako zmierniť potenciálne hrozby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies