Británia by sa mala do roku 2030 stať najväčšou ekonomikou Európy

NETKY.SK • 27 December 2013, 17:22 • 2 min
Británia by sa mala do roku 2030 stať najväčšou ekonomikou Európy

LONDÝN - Okrem pozície Británie CEBR poukázal v správe napríklad aj na to, že Čína v rebríčku predstihne USA.

slovakia

left justify in out

Británia by za vyše 15 rokov mohla nahradiť Nemecko na poste najväčšej európskej ekonomiky. Predpokladá to britský inštitút CEBR (Centre for Economic and Business Research). Informovali o tom server BBC a agentúra Sinchua.

Inštitút v najnovšej výročnej správe o vývoji ekonomík očakáva, že Nemecko by svoju súčasnú pozíciu mohlo stratiť do roku 2030. K tomu by do nemalej miery mal dopomôcť rast populácie v Británii a okrem tohto faktora aj "nižšia závislosť od ostatných európskych ekonomík, ako aj "relatívne nízke dane v porovnaní s európskym štandardom".

Čo sa týka Nemecka, podľa CEBR by si táto ekonomika polepšila najmä vtedy, ak by došlo k rozpadu eurozóny. V prípade Francúzska predpokladá obzvlášť nepriaznivý vývoj. Ako CEBR uviedol, francúzska ekonomika bude jednou "z najhoršie sa vyvíjajúcich v západnej Európe, pričom britská ekonomika ju v rebríčku preskočí v roku 2018". Dôvodom je veľmi slabý rast hospodárstva, ktorý okrem súčasných problémov eurozóny spomaľuje aj vysoká daňová záťaž.

Správa CEBR je v krátkom čase už druhou, ktorá poukazuje na rastúcu dôveru v hospodársky vývoj Británie. Nedávno Britská obchodná komora uviedla, že ekonomika Británie by mohla svoje predkrízové maximum dosiahnuť už v roku 2014.

Okrem pozície Británie CEBR poukázal v správe napríklad aj na to, že Čína predstihne USA v rebríčku najväčších ekonomík sveta až v roku 2028. To je neskôr, než očakávajú viacerí analytici. "Je to neskoršie obdobie, než niektorí ekonómovia predpokladajú. Dôvodom je pokračujúce zotavovanie sa ekonomiky USA a jej pretrvávajúca pozícia najsilnejšej západnej ekonomiky a na druhej strane spomaľovanie tempa rastu čínskeho hospodárstva," uvádza sa v správe CEBR.

Do spomínaného roku 2028 by India mala preskočiť v rebríčku najsilnejších ekonomík sveta v súčasnosti tretie Japonsko. Čo sa týka Brazílie, ktorá v roku 2011 vytlačila Britániu zo 6. miesta, juhoamerická ekonomika síce v poslednom období zaznamenáva spomalenie, avšak do roku 2023 sa posunie opätovne vyššie a získa 5. priečku v rebríčku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona