Británia by mohla Írsku poskytnúť finančnú pomoc za 7 miliárd libier

NETKY.SK • 22 November 2010, 12:16 • 2 min
Británia by mohla Írsku poskytnúť finančnú pomoc za 7 miliárd libier

Británia by mohla Írsku poskytnúť finančnú pomoc za 7 miliárd libier

slovakia

left justify in out

Británia plánuje poskytnúť Írsku pomoc v hodnote približne 7 miliárd libier (8,19 miliardy eur). Povedal to dnes britský minister financií George Osborne.
      Dodal, že Británia je pripravená poskytnúť Írsku pomoc a zároveň dodržať aj svoje medzinárodné záväzky, no nie je ochotná financovať krajiny eurozóny v rámci európskeho záchranného mechanizmu.
      "Sme pripravení byť partnermi pri medzinárodnej záchrane írskej ekonomiky ako akcionári Medzinárodného menového fondu (MMF)," uviedol Osborne pre stanicu BBC Radio 4. "Zároveň sme však ochotní rokovať aj o bilaterálnom úvere, keďže nie sme členmi eurozóny, no Írsko je náš najbližší hospodársky partner," dodal britský minister financií. "Ďalšiu pomoc pre Írsko či pre iné štáty eurozóny však už neplánujeme, keďže nie sme členmi eurozóny," povedal Osborne.
      Podľa ekonómov však plánovaná pomoc Írsku nie je pre Britov veľmi dobrou správou. "Žiadať britských daňových poplatníkov o 7 miliárd libier ukazuje, kam je Európska únia ochotná zájsť, aby udržala projekt eura pri živote," povedal Sam Bowman z ekonomického inštitútu Adam Smith Institute.
      "Záchrana Írska nám teraz zlikviduje časť ziskov, ktoré Británia dosiahla tým, že si ponechala libru, navyše, bude výsmechom ľuďom, ktorí si budú musieť v dôsledku rozsiahlych škrtov oznámených minulý mesiac utiahnuť opasky," dodal Bowman.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies