Británia by mala prevziať väčší podiel nákladov na migrantov v Calais

NETKY.SK • 15 Január 2018, 06:29 • 2 min
Británia by mala prevziať väčší podiel nákladov na migrantov v Calais

PARÍŽ - Británia by sa mala podieľať väčšou mierou na riešení situácie migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Spojeného kráľovstva z francúzskeho prístavného mesta Calais, uviedol francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.

slovakia

left justify in out

Rezortný šéf ďalej vyhlásil, že sa bude zasadzovať o novelizáciu touquetskej dohody podpísanej v roku 2003, ktorá účinne presunula britské hranice s Francúzskom na francúzsku stranu Lamanšského prielivu. "Dúfam, že sa mi podarí dodať k tejto zmluve novú zložku, ktorá stanoví konkrétne požiadavky na pokrývanie určitých výdavkov a na prijímanie väčšieho počtu migrantov zo strany Británie," vyhlásil Collomb.

 

Jeho výrok prišiel iba niekoľko dní pred plánovanou návštevou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Calais, kde má zavítať v utorok. O dva dni neskôr sa hlava štátu stretne v Londýne s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

 

Aj viac než rok po likvidácii obrovského tábora nazývaného Džungľa sa pri Calais zdržiavajú stovky migrantov. Podľa Collomba je v danej lokalite približne 400 osôb; pred rokom ich tam bolo vyše 7000. "Tí, ktorí prespávajú vonku, sa nechcú nahlásiť príslušným úradom, pretože azyl vo Francúzsku nehľadajú," zdôraznil.

 

Elyzejský palác minulý týždeň oznámil, že počet žiadostí o francúzsky azyl dosiahol vlani rekordne vysokú hranicu - 100-tisíc. Podľa Collomba colné úrady nevpustili na územie krajiny ďalších 85-tisíc ľudí. "Je nemožné primerane prijať 185-tisíc osôb každý rok - to je počet obyvateľov mesta ako Rennes," poznamenal minister, odkazujúc na metropolu regiónu Bretónsko na severozápade Francúzska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies