Británia by do rozpočtu EÚ mala navyše zaplatiť 2,1 miliardy, Londýn nesúhlasí

NETKY.SK • 24 Október 2014, 14:08 • 2 min
Británia by do rozpočtu EÚ mala navyše zaplatiť 2,1 miliardy, Londýn nesúhlasí

BRUSEL - Európska únia žiada od Británie zaplatiť do európskeho rozpočtu navyše okolo 2,1 miliardy eur. Požiadavka prišla pritom v najnevhodnejšom čase, keď v Británii silnejú tlaky na odchod krajiny z EÚ. Informovali o tom denník Financial Times, agentúra AP a server BBC.

slovakia

left justify in out

Dôvodom požiadavky na dodatočný príspevok do rozpočtu EÚ je lepší vývoj ekonomiky v ostatných rokoch, než sa pôvodne očakávalo. Londýn o tom však nechce ani počuť, keďže to znamená zhruba 20-% navýšenie oproti minuloročnému príspevku.

 

Suma je výsledkom nových prepočtov, ktoré do výkonu ekonomiky započítavajú aj príjmy z čiernej ekonomiky ako obchod s drogami, prostitúcia a podobne. Podľa Financial Times k štátom, ktoré by mali svoj príspevok do únijného rozpočtu navýšiť, patrí napríklad aj Holandsko. Jeho príspevok by mal byť vyšší o 642 miliónov eur. Zaujímavosťou je, že nová kalkulácia navyšuje príspevok aj pre s krízou zápasiace Taliansko, Grécko či Cyprus. Napríklad Grécko by malo zvýšiť svoj príspevok do rozpočtu EÚ o 89 miliónov eur a Cyprus o 42 miliónov eur.

 

Na druhej strane, do prvej päťky štátov, ktorým sa peniaze majú vracať, patria najväčšie ekonomiky Francúzsko a Nemecko, okrem nich Dánsko, Poľsko a Rakúsko. Najväčším "víťazom" v tomto smere je Francúzsko, ktoré by malo získať späť okolo 1 miliardy eur. Rabat pre Nemecko je vypočítaný na 779 miliónov eur a napríklad pre Poľsko na úrovni 316 miliónov eur.

 

Zdroj z britskej vlády na informácie reagoval, že požiadavka EÚ "je neprijateľná". Jeden z britských poslancov za Konzervatívnu stranu dodal, že Británia by mala jednoducho oznámiť, že to nezaplatí.

 

Podľa EÚ však ide o technickú, a nie politickú záležitosť, pričom s novou kalkuláciou súhlasili všetky členské štáty únie. Analytici ale upozorňujú na politické dôsledky v Británii, kde je stále populárnejšia Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) na čele ktorej stojí Nigel Farage. Očakáva sa, že protieurópske nálady sa týmto v ostrovnej krajine ešte zvýšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies