Británia bude do brexitu rešpektovať svoje záväzky voči EÚ, vyhlásil minister financií

NETKY.SK • 27 Január 2017, 12:11 • 2 min
Británia bude do brexitu rešpektovať svoje záväzky voči EÚ, vyhlásil minister financií

BRUSEL - Británia bude rešpektovať svoje záväzky, ktoré vyplývajú z jej členstva v Európskej únii (EÚ), no medzitým sa bude snažiť upevniť väzby s obchodnými partnermi vo svete. Uviedol to dnes britský minister financií Philip Hammond pri príchode na rokovania rezortných kolegov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Britská premiérka Theresa Mayová totiž odcestovala na návštevu USA, kde sa má dnes stretnúť s novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Mayová sa netají, že chce posilniť obchodné vzťahy oboch krajín, keďže Británia sa chystá vystúpiť z EÚ.

 

Aj Hammond potvrdil, že Spojené kráľovstvo sa snaží posilniť vzťahy s mnohými obchodnými partnermi, ale nezabúda pritom na svoje zväzky, ktoré vyplývajú z európskych zmlúv a bude ich dôsledne dodržiavať.

 

Premiérka Mayová vo štvrtok (26.1.) na palube lietadla cestou do USA na otázky novinárov uviedla, že je pri debate o obchode s USA limitovaná, a kým je Británia členom EÚ, nemôže prekročiť určitú hranicu a začať formálne rokovať s Washingtonom.

 

Napriek tomu sa domnieva, že Londýn môže ešte pred brexitom dosť urobiť. Môže napríklad preskúmať, či sa nedajú odstrániť niektoré bariéry v určitých oblastiach a pripraviť sa tak na rokovania, aby mohol čo najskôr po brexite uzavrieť s USA obchodnú dohodu. Vláda v Londýne dúfa, že sa jej podarí vystúpiť z EÚ v roku 2019.

 

Kritici však upozorňujú, že Mayová v snahe nájsť čo najrýchlejšie nových ekonomických partnerov po odchode z európskeho trhu s 500 miliónmi obyvateľov, zatvára oči pred Trumpovými plánmi na ochranu amerického trhu.

 

Obchodná politika nového prezidenta USA tiež ostro kontrastuje s postojom Mayovej, ktorá podporuje globalizáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona