Británia bez dohody z EÚ neodíde, spečatil to zákon

NETKY.SK • 9 Apríl 2019, 06:53 • 2 min
Británia bez dohody z EÚ neodíde, spečatil to zákon

LONDÝN - Britský parlament sa dohodol na zákone, ktorý zaručuje, že k brexitu bez dohody nedôjde.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na zákone sa zhodli včera neskoro večer lordi v hornej komore parlamentu aj poslanci v dolnej parlamentnej komore. Touto legislatívou sa Británia zaväzuje, že Európu požiada o ďalší odklad brexitu, ku ktorému malo dôjsť najprv 29. marca a po prvom odklade 12. apríla.

 

V priebehu dnešného dňa by poslanci mali diskutovať o tom, aký dlhý bude ďalší odklad brexitu. "Obe komory parlamentu dnes večer jasne vyjadrili svoj názor, že žiadna dohoda by veľmi negatívne ovplyvnila pracovné miesta, výrobu a bezpečnosť našej krajiny," povedala labouristická poslankyňa Yvette Cooperová, hlavná predkladateľka príslušného návrhu zákona. Tento zákon začne platiť v momente, ako ho kráľovná Alžbeta II. oficiálne odsúhlasí, čo je už len formalita.

 

img

 

Theresa Mayová by teraz Európsku Úniu mala žiadať o ďalší termín opustenia Únie, pokúsi sa presadiť dátum 30. jún. To by však musela nájsť spoločnú reč s opozičnou Labouristickou stranou už v najbližších týždňoch. Šéf labouristov, Jeremy Corbyn, sa však vyjadril, že po prvých dňoch intenzívneho rokovania s konzervatívcami to vyzerá tak, že oni zo svojich striktných presvedčení odmietajú upustiť, čo vylučuje akýkoľvek kompromis, avšak nájdenie spoločnej zhody napriek tomu stále nevylučuje. Labouristi sú totiž vo väčšej miere ako konzervatívci naklonení prípadnému zrušeniu brexitu a zotrvaniu krajiny v Únii a logicky teda aj druhému referendu o brexite. To však Mayová striktne odmieta.

 

img
 

Pokiaľ by EÚ schválila Británii ďalší odklad brexitu znamená to, že by sa krajina ešte ako člen Únie musela zapojiť aj do eurovolieb, ktoré sa konajú 23. mája. Preto Británia už medzičasom prijala všetky zákonom stanovené opatrenia na to, aby sa tam voľby do Európskeho parlamentu (EP) mohli konať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona