Británia a Francúzsko považujú vypustenie rakety KĽDR za provokáciu

NETKY.SK • 7 Február 2016, 12:55 • 2 min
Británia a Francúzsko považujú vypustenie rakety KĽDR za provokáciu

PARÍŽ/LONDÝN - Francúzsko a Británia dnes označili vypustenie severokórejskej rakety za provokáciu a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na okamžitú dôraznú reakciu.

slovakia

left justify in out

Fakt, že KĽDR pristúpila k vypáleniu rakety len mesiac po tom, ako vykonala nové jadrové skúšky, je pre Francúzsko neprijateľnou provokáciou, uvádza sa vo vyhlásení francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

 

Britský minister zahraničných vecí Phillip Hammond označil vypustenie rakety dlhého doletu za hrozbu regionálnej a medzinárodnej bezpečnosti. Poukázal na to, že zo strany KĽDR ide o porušenie celého radu rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Uviedol, že Británia je za "kolektívnu odpoveď" na najnovšie kroky podniknuté Pchjongjangom.

 

Tým, že sa KĽDR podujala na túto provokáciu, preukázala, že rozvoj jej jadrového a balistického programu je pre ňu väčšou prioritou ako zlepšenie životných podmienok vlastného obyvateľstva, uvádza sa v Hammondovom vyhlásení. Britský minister súčasne uviedol, že KĽDR si je veľmi dobre vedomá, že členské štáty Bezpečnostnej rady OSN zastávajú jednotný postoj k nutnosti prijatia rozhodných opatrení, ktoré KĽDR zabránia akýmkoľvek ďalším jadrovým skúškam a odpaľovaniu rakiet.

 

Poradkyňa amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Susan Riceová uviedla, že Spojené štáty prijmú všetky nevyhnutné opatrenia, aby seba a svojich spojencov ochránili pred severokórejskými provokáciami. USA prostredníctvom Riceovej apelovali na medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo a dalo Severnej Kórei najavo, že jej konanie bude mať vážne následky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies