Británia a Francúzsko podpíšu dohodu o utečencoch z Calais

NETKY.SK • 18 August 2015, 23:18 • 2 min
Británia a Francúzsko podpíšu dohodu o utečencoch z Calais

BRUSEL - Francúzska a britská vláda podpíšu vo štvrtok dohodu týkajúcu sa riešenia otázky stále početnejšej skupiny imigrantov vo francúzskom prístave Calais, ktorí sa chcú nezákonne dostať na územie Británie. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Francúzske ministerstvo vnútra spresnilo, že dohoda medzi Parížom a Londýnom sa bude osobitne zameriavať na otázky bezpečnosti, boj proti trestnej činnosti spojenej s činnosťou prevádzačov a na humanitárnu pomoc.

Dohoda bude podpísaná 20. augusta v Calais francúzskym ministrom vnútra Bernardom Cazeneuvom a jeho britskou rezortnou kolegyňou Theresou Mayovou. Obaja ministri sa pri tejto príležitosti stretnú aj s predstaviteľmi miestnej samosprávy a mimovládnych organizácií.

 

Francúzsko-britská dohoda posilní vzájomnú spoluprácu pri zaisťovaní bezpečnosti v prístave Calais a tiež spoločný boj proti zločineckým sieťam prevádzačov, obchodovaniu s ľuďmi a nelegálnej migrácii.

 

Dohoda sa zameria aj na opatrenia posilňujúce humanitárny personál a vybavenie priamo na mieste, čo si vyžaduje súčinnosť miestnej samosprávy a občianskych organizácií. Snahou je ochrániť najviac zraniteľné osoby z tábora migrantov.

 

Spojené kráľovstvo sa zaviazalo, že od začiatku augusta navýši v prepočte o 10 miliónov eur fond vytvorený vlani v septembri, ktorého hlavným cieľom je zaistiť bezpečnosť prístavu Calais pred únikom nelegálnych migrantov smerom do Británie. Pôvodný rozpočet tohto fondu bol 15 miliónov eur na dobu troch rokov.

 

Obaja ministri si vo štvrtok pozrú obnovené a posilnené bezpečnostné zariadenia pred vstupom do kanálu pod Lamanšským prieplavom, ktoré majú odradiť potenciálnych nelegálnych prisťahovalcov. Spoločnosť Eurotunnel v tejto súvislosti upozornila, že za posledných niekoľko nocí počet pokusov o nelegálny prechod cez tunel výrazne poklesol. Ide v priemere o 100 až 200 pokusov za jednu noc, pričom začiatkom augusta to bolo aj 1700 pokusov o nelegálne vniknutie do tunelu spájajúceho pevninskú Európu s Britániou.

 

Následne, vo štvrtok večer, francúzsky minister vnútra pricestuje do Berlína. Cazeneuve a jeho nemecký kolega Thomas de Maiziere budú rokovať o imigračnej politike v Európe. Očakáva sa ich spoločné vyhlásenie na túto tému.

 

Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ (Frontex) dnes oznámila, že len v priebehu mesiaca júl počet nelegálnych imigrantov dosiahol rekordnú výšku - 107.500 osôb. Ide o trojnásobný nárast v priebehu jedného roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona