Británia a Francúzsko podpísali dohodu o riešení problému migrantov v Calais

NETKY.SK • 20 August 2015, 15:43 • 2 min
Británia a Francúzsko podpísali dohodu o riešení problému migrantov v Calais

BRUSEL - Britská vláda sa rozhodla vyčleniť o 10 miliónov eur viac na dvojročný program prijímania utečencov a prisťahovalcov v Calais na severe Francúzska. Rozhodnutie je súčasťou novej francúzsko-britskej dohody o posilnení policajnej spolupráce v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Brusel sa podľa televíznej stanice RTBF obáva, či to nepovedie k zvýšeniu počtu nelegálnych utečencov v Belgicku.

slovakia

left justify in out

Dohoda medzi Londýnom a Parížom, ktorú dnes v Calais podpísal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve a jeho britská rezortná kolegyňa Theresa Mayová, stanovuje pridelenie "dodatočných zdrojov" zo strany Británie v snahe zabezpečiť tunel pod Lamanšským kanálom pred nežiaducim tokom migrantov.

 

Obe krajiny sa dohodli na vytvorení "jednotného velenia", ktoré bude bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi a proti sieťam prevádzačov. Rovnako vznikne aj "spoločný zásahový tím", ktorý sa zameria na účinnejšie vyhosťovanie nelegálnych prisťahovalcov.

 

Z humanitárneho hľadiska dohoda stanovuje zvýšené monitorovanie prisťahovalcov a utečencov s cieľom identifikovať tie najzraniteľnejšie osoby a potenciálne obete obchodovania s ľuďmi, obzvlášť ženy a deti. Takéto osoby by mali byť preložené na iné, bezpečnejšie miesto.

 

Obe krajiny chcú podporiť dobrovoľný návrat migrantov do krajín ich pôvodu prostredníctvom informačných kampaní a zavedení programov na pomoc tým, ktorí o návrate domov uvažujú.

 

Čisto z technického hľadiska sa britská strana zaviazala zvýšiť bezpečnosť tunela pod Lamanšským prielivom. Nainštaluje nové monitorovacie kamery a vyšle ďalšie tímy, ktoré sa budú striedať a zaistia celodennú kontrolu krízovej oblasti v snahe znížiť počet nelegálnych utečencov.

 

Na medzinárodnej úrovni, keďže utečenecká kríza sa stala problémom celej EÚ, chcú oba štáty posilniť dialóg s krajinami pôvodu prisťahovalcov. Za týmto účelom plánujú konferenciu v Paríži, spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ, ktorá by sa mala konať ešte do konca tohto roka.

 

Belgicko, ako upozornila RTBF, sa obáva, že uzavretie Calais môže zvýšiť migračný tlak na iné prístavy, odkiaľ by sa utečenci mohli snažiť dostať do Británie. Migranti sa môžu posunúť o kúsok na sever, čím by sa dostali do belgických a holandských prístavov. Už teraz sú dôkazy o náraste počtu ilegálnych migrantov v okolí francúzskeho Dunkerque, ale aj v belgickom Zeebrugge a v prístave Hoek van Holland pri Rotterdame.

 

Britské ministerstvo vnútra v tejto súvislosti navrhlo vytvorenie dohody medzi krajinami na pobreží Severného mora, aby sa zabránilo vytvoreniu podobných krízových situácií ako v Calais v iných mestách a prístavoch EÚ.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies