Británia a Francúzsko podnikajú spoločné kroky na zastavenie prílevu imigrantov

NETKY.SK • 21 September 2014, 08:44 • 2 min
Británia a Francúzsko podnikajú spoločné kroky na zastavenie prílevu imigrantov

PARÍŽ - Francúzsko informovalo, že počet imigrantov sa v poslednom čase rapídne zvýšil v dôsledku humanitárnych kríz na Blízkom východe, ako aj v severnej a východnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Obe krajiny dnes podpísali dohodu o vytvorení spoločného fondu, do ktorého Británia ročne prispeje piatimi miliónmi eur počas najbližších troch rokov, informoval dnes francúzsky minister vnútra
Bernard Cazeneuve, ktorý nespresnil výšku francúzskeho príspevku. Pre francúzske médiá však vysvetlil, že až doteraz "cenu platilo len Francúzsko, čiže francúzsky príspevok už existuje". 
     

Financie sa použijú na zabezpečenie prístavu Calais. Zmení sa aj vzhľad prístavu tak, aby bolo jednoduchšie vykonávať v ňom kontroly a aby sa zlepšila plynulosť lodnej dopravy i "ochrana zraniteľných osôb".. 
     

Britská a francúzska polícia budú tesnejšie spolupracovať tesnejšie pri odhaľovaní zločineckých sietí, ktoré imigrantov ilegálne prevážajú z francúzskej na britskú stranu prieplavu La Manche.       
     

Podľa francúzskych médií sa v meste Calais a okolí momentálne pohybuje od 1400 do 1500 ilegálnych imigrantov, väčšinou zo Sudánu a Eritrey, ktorých cieľom je dostať sa do Británie a požiadať tam o azyl.
     

V minulosti v Calais zaznamenali niekoľko pokusov o hromadný útek, keď sa imigranti násilím vlámali do kamiónov, aby sa nimi cez Eurotunel pod prieplavom dostali do Anglicka. Sporadicky sa v meste konajú protesty imigrantov proti polícii alebo miestnych občanov proti prílevu ilegálnych prisťahovalcov, ako to bolo aj prednedávnom.
     

Francúzske ministerstvo vnútra dnes podčiarklo, že dnes podpísaná zmluva je len jednou etapou globálneho plánu, ktorý predpokladá aj vybudovanie denného stacionára a ubytovne pre najohrozenejšiu časť ilegálnych prisťahovalcov. Súčasťou plánu je aj zlepšenie spolupráce na celoeurópskej úrovni s krajinami pôvodu prisťahovalcov s cieľom obmedziť "masový exodus" imigrantov cez Stredozemné more, ktorý sa veľmi často končí ich smrťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies