Brita obdivujúceho Breivika usvedčili z plánovania útoku na princa Charlesa

NETKY.SK • 23 September 2015, 06:44 • 2 min
Brita obdivujúceho Breivika usvedčili z plánovania útoku na princa Charlesa

LONDÝN - Súd v Londýne usvedčil v utorok z prípravy teroristických činov 37-ročného muža, ktorý si písal do denníka o tom, ako zastrelí puškou britského princa Charlesa a otrávi kyanidom "Neárijcov".

slovakia

left justify in out

Mark Colborn známy ako "ryšavý extrémista" sa netajil obdivom k nórskemu teroristovi Andersovi Breivikovi a terajšieho následníka britského trónu chcel odstrániť údajne preto, aby umožnil stať sa kráľom jeho synovi Harrymu, ktorý je takisto červenovlasý, uviedla agentúra DPA. Na súde sa obhajoval tvrdením, že útočnými poznámkami v denníku iba ventiloval svoj hnev po tom, ako prestal brať lieky na depresiu.


Podľa britskej prokuratúry Colborn skutočne chystal chemický útok, pričom si zaobstaral potrebné chemikálie, ochranné rúška, rukavice a injekčné striekačky. Z prípravy teroristických činov ho usvedčili na druhý pokus, keďže pri prvom procese v máji porota nedospela k verdiktu.


Colborne sa údajne pre svoju farbu vlasov cítil byť "marginalizovaný". Do svojho denníka si napísal, že sa chce stať "militantným teroristom" a udrieť proti "tmavovlasej a tmavookej kaukazskej rase", uvádza DPA s odvolaním sa na správu stanice BBC.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies