Brita nakazeného vírusom eboly prevezú zo Sierry Leone do Londýna

NETKY.SK • 25 August 2014, 06:29 • 2 min
Brita nakazeného vírusom eboly prevezú zo Sierry Leone do Londýna

FREETOWN - Muža, ktorý je prvým Britom pozitívne testovaným na prítomnosť vírusu ebola v krvi, prepravia dnes špeciálne upraveným leteckým špeciálom z metropoly africkej Sierry Leone späť do vlasti. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Brit žil v Sierre Leone, kde pracoval ako dobrovoľník v centre prijímajúcom práve pacientov nakazených vírusom ebola a kde sa ním podľa všetkého aj nakazil.
      

Britské ministerstvo zdravotníctva dnes vo vyhlásení uviedlo, že "muž sa momentálne nemá až tak veľmi zle". Dodalo, že o jeho repatriácii do vlasti bolo rozhodnuté na základe klinických odporúčaní. Po pristátí lietadla na leteckej základni Northolt muža ešte dnes prevezú na izolované oddelenie londýnskej nemocnice Royal Free Hospital, uviedlo ministerstvo, podľa ktorého platia striktné ochranné opatrenia v snahe minimalizovať riziko prenosu vírusu z pacienta na personál, ktorý ho preváža do Británie, i ošetrujúcich zdravotníkov v londýnskej nemocnici.
      

Ebola spôsobuje silné krvácanie a úmrtnosť na ňu môže byť až 90-percentná. Prenáša sa kontaktom s krvou a inými telesnými tekutinami infikovaného človeka. K prenosu nákazy môže dôjsť aj počas pohrebu  obetí eboly, keď sa pozostalí dotýkajú ich tiel. Častými obeťami eboly sú aj zdravotníci ošetrujúci chorých, ak nepoužívajú rukavice, masky a ochranné okuliare.
      

Najviac prípadov nákazy bolo zaregistrovaných v odľahlých pohraničných oblastiach Guiney, Sierry Leone a Libérie, ale obavy z rozšírenia vírusu zosilneli v júli, keď mu v Nigérii podľahol americký občan, ktorý sa krátko pred tým vrátil z najviac postihnutých oblastí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies