Brit založil kampaň Neplaťte! Pridal sa k nemu ohromujúci počet ľudí

NETKY.SK • 16 August 2022, 08:19 • 2 min
Brit založil kampaň Neplaťte! Pridal sa k nemu ohromujúci počet ľudí

LONDÝN - Ceny energií v celej Európe stúpajú z mesiaca na mesiac geometrickým radom. Inflácia trhá rekordy, to sa však nedá povedať o pomoci vlád občanom.

slovakia

left justify in out

Jeden z hlavných aktivistov online kampane Neplaťte, 57-ročný Glynn sa vyjadril pre noviny Sky News. Ak nedôjde k zníženiu cien energií, od 1. októbra prestane platiť účty za plyn a elektrinu.

 

Už ďalej neznesiem túto poburujúcu a neospravedlniteľnú hrozbu, ktorá priamo zhoršuje kvalitu nášho života," uviedol Glynn v rozhovore. 

 

Z domova: Chlieb ani rožky už možno čoskoro na pultoch nebudú

 

img

Aktivista Glynn

 

K hnutiu, ktoré založilo danú kampaň, sa v priebehu pár týždňov pridalo už viac ako 100 000 Britov.  Ak milión ľudí prisľúbi podporu na stránke kampane do 1. októbra, tí, ktorí sa prihlásili, zrušia platenie svojich účtov za plyn a ostatné energie. Očakáva sa, že účty priemernej britskej domácnosti od októbra dosiahnu približne 3 582 libier ročne. To je porovnateľné s cenovým stropom z októbra minulého roka, kedy išlo o sumu 1 277 GBP. V januári by účty domácností dokonca mohli dosiahnuť až 5 000 libier!

 

img

 

Generálny riaditeľ spoločnosti Ofgem, ktorá reguluje ceny plynu a elektriny v Británii, varoval ľudí, aby sa nepridávali do skupiny. Jonathan Brearley hovorí, že ľudia, ktorí odmietnu platiť, zvýšia náklady pre ostatných. Taktiež pre médiá uviedol, že energetické spoločnosti ľuďom, ktorí platiť nemôžu, pomôžu opatreniami. Zatiaľ ich však nešpecifikoval. 

 

Glynn ako jeden z aktivistov organizácie Don't Pay tvrdí, že akékoľvek nenávistné reakcie, ktoré smerujú k členom hnutia, by mali byť presmerované na profitujúce energetické spoločnosti a vládu, ktorá to dovolí. „Nikto z nás sa nechce stať dobrovoľným neplatičom, ale pre milióny Britov je neplatiť jedinou voľbou," uviedol.  

 

img

 

Aj Generálny tajomník OSN António Guterres začiatkom augusta odsúdil „grotesknú chamtivosť“ ropných a plynárenských spoločností a ich finančných podporovateľov. Vyzval vlády na celom svete, aby „zdanili tieto nadmerné zisky“ a podporili tak najzraniteľnejších ľudí. 

 

„Je nemorálne, aby ropné a plynárenské spoločnosti dosahovali rekordné zisky z tejto energetickej krízy na úkor najchudobnejších ľudí a komunít, a to za obrovskú cenu pre klímu,“ povedal Guterres novinárom.

 

Zo sveta: FBI mala Trumpovi zabaviť pasy, kauza si už vyžiadala aj ľudský život!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies