Brexitom utrpí celá EÚ, ale najviac samotná Veľká Británia

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 15:52 • 2 min
Brexitom utrpí celá EÚ, ale najviac samotná Veľká Británia

BERLÍN - Po britskom "áno" odchodu z Európskej únie vykresľujú ekonómovia pochmúrny obraz budúceho hospodárskeho vývoja najmä samotnej Veľkej Británie.

slovakia

left justify in out

Ako však informuje agentúra DPA, od dôsledkov brexitu nebude uchránené ani Nemecko.

 

Brexit prinesie podľa ekonómov stupňujúce sa negatívne dôsledky pre hospodárstvo v Európe. Nadácia Bertelsmann konštatovala: „Nastala situácia, v ktorej stráca EÚ a celkom určite členské krajiny, dramaticky najmä Veľká Británia,“ uviedol to v rozhovore pre DPA Andreas Esser, vedúci hospodárskej agendy nadácie.

 

Ak členovia EÚ zotrvajú na ohlásenom tvrdom kurze proti Britom, črtá sa škoda, ktorá do roku 2030 môže viesť k stratám britskej ekonomiky viac ako 300 miliárd eur. Ak sa bude Británia úplne izolovať v hospodárskych otázkach, nemecká ekonomika bude mať celkové straty okolo 55 miliárd eur.

 

Nemecký ústav pre hospodársky výskum DIW sa napriek všetkým obavám vyslovil o rozchode jasne: „Neverím, že je v záujme Európanov dať Britom dobrú dohodu“. Tak sa vyjadril prezident ústavu Marcel Fratzscher. „Brexit znamená, budete vyhodení,“ každá ústretovosť by provokovala nepriaznivé následné efekty v krajinách ako Taliansko, Francúzsko a Holandsko, kde by sa mohli presadzovať podobné tendencie ako v Británii.

 

Brexit sa prejaví na spomalení rastu nemeckého hrubého domáceho produktu v roku 2017 asi o 0,5 percentného bodu.

 

Americká ratingová agentúra Moody’s očakáva, že v Británii po brexite dôjde ku zníženiu investícií, čo sa prejaví v nižšom hospodárskom raste. Agentúra zmenila výhľad Británie zo stabilného na negatívny, čo signalizuje možné zníženie úverovej dôveryhodnosti krajiny. Ak by k tomu došlo, britská vláda by musela platiť za peniaze požičané na finančných trhoch vyššie úroky.

 

Aj nadácia Bertelsmann upozorňuje na panujúcu neistotu. Tá sa v nasledujúcich mesiacoch a rokoch prejaví v znížení domácej spotreby a obmedzení hospodárskeho výkonu ostrovov. Ruka v ruke s tým pôjde drahší obchod, budú chýbať investície a dôjde k oslabeniu tempa inovácií. Ekonómovia očakávajú, že do roku 2030 dôjde ku zníženiu hrubého domáceho produktu (HDP) o 14 %. Kalkulujú s týmto časovým horizontom, lebo predpokladajú, že sa obchodnopolitické rozhodnutia prejavia v plnej sile až v tomto čase.

 

V štúdii nadácie sa uvádza, že britský export do EÚ dosahuje až 50 % jeho celkového ročného výkonu. Ak skončia platnosť súčasné garantované obchodné výhody, ktoré má Británia ako člen EÚ, clá a iné efekty zdražia výmenu tovarov a služieb.

 

Experti predpokladajú, že v zhoršenej situácii najviac utrpia strojárstvo a automobilový priemysel, ale aj farmaceutický a chemický priemysel.

 

Pre Britániu je citlivým sektorom finančníctvo. Investori môžu z krajiny odísť. Z toho môžu mať prospech Frankfurt nad Mohanom, Paríž alebo iné finančné centrá. Hovorí sa o tom, že Londýnska City by mohla po brexite časom stratiť vo finančnom sektore 50.000 až 70.000 pracovných miest. Vo Frankfurte a v Madride už došlo k prenájmu kancelárskych priestorov. Na zozname cieľov sťahovania finančných služieb z Londýna stojí na poprednom mieste aj írsky Dublin. Jamie Dimon, šéf americkej veľkobanky JP Morgan, už pred referendom uviedol, že v banke po víťazstve stúpencov brexitu je ohrozených 3000 až 4000 pracovných miest.

 

 

3 jns von



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona