Brexit zvyšuje tlak v Európe, podľa agentúry Fitch ohrozuje ratingy ďalších štátov

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 19:42 • 2 min
Brexit zvyšuje tlak v Európe, podľa agentúry Fitch ohrozuje ratingy ďalších štátov

LONDÝN - Zníženie ratingu Británie po júnovom referende o jej vystúpení z Európskej únie bolo možno prvým z podobných rozhodnutí, na ktoré sa musí Európa pripraviť. Dôvodom je politická nestabilita, ktorú vyvolal tzv. brexit na celom kontinente. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na ratingovú agentúra Fitch.

slovakia

left justify in out

Fitch v júni znížila Británii rating na AA z AA+. Celkovo v 1. polroku 2016 agentúra zhoršia rating 15 štátom na celom svete. Ale vzhľadom na fakt, že Fitch hodnotí negatívne výhľad ratingu ďalších 22 štátov - od Japonska po Angolu - je pravdepodobné, že celkový počet krajín, ktorým tento rok zníži ratingovú známku prekoná rekord z roku 2011, keď zhoršila rating 20 štátom.

 

V 1. polroku znížila Fitch rating väčšinou rozvíjajúcim sa krajinám. Výsledok referenda v Británii však prináša politickú a ekonomickú nestabilitu celej Európe, čo ohrozuje snahy tamojších vlád o konsolidáciu verejných financií. A to zase môže viesť k zhoršeniu ich ratingov.

 

Okrem toho, Francúzsko a Nemecko čakajú na budúci rok voľby, Taliansko na október vypísalo referendum o ústavnej reforme a neschopnosť Španielska zostaviť vládu tiež ohrozujú stabilitu v Európe. A očakáva sa, že rokovania o budúcich vzťahoch Británie a EÚ budú komplikované. Všetky tieto faktory môžu v strednodobom až dlhodobom časovom horizonte viesť k zníženiu ratingu niektorej z európskych krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies