Brexit zvýši v Británii ceny čaju

NETKY.SK • 5 November 2016, 16:35 • 2 min
Brexit zvýši v Británii ceny čaju

LONDÝN - Rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu sa odrazí na cene obľúbeného čaju. Obyvatelia Británie musia počítať s tým, že čaj bude o niečo drahší. Uviedol to tento týždeň britský denník The Independent.

slovakia

left justify in out

Ako povedal šéf spoločnosti Typhoo Tea Somnath Saha, náklady na dovoz čaju sa v dôsledku poklesu kurzu libry, ktorý nasledoval po júnovom referende, zvýšili o 50 %. Cena jedného 80-kilogramového vreca čaju sa zvýšila zo 100 libier na 150 libier (168,90 eura), čo spoločnosť mesačne stojí okolo 250.000 libier.

 

"Na náš biznis to má mimoriadne negatívny vplyv. Musím povedať, že skutočne trpíme," uviedol pre denník The Daily Mail Saha s tým, že situácia sa už dostala do bodu, keď je neudržateľná. "Nemôžeme si dovoliť v týchto stratách pokračovať," dodal.

 

Typhoo Tea zamestnáva vo svojom závode v meste Wigan okolo 300 ľudí. Saha uviedol, že ak bude libra klesať súčasným tempom, firma môže prísť o všetok zisk. "Naša situácia sa od júna veľmi zhoršila. Prakticky nič si nemôžeme naplánovať. Nikdy nevieme, čo sa udeje. Kurz libry veľmi kolíše."

 

Čaj je tak ďalšou komoditou, ktorej cena pôjde v dôsledku brexitu nahor. Spoločnosť Apple už v Británii zvýšila ceny svojich produktov a obchodná sieť Morrisons zasa cenu v krajine obľúbenej kvasnicovej nátierky Marmite.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies