Brexit zasiahne štáty EÚ, Severnej Ameriky by sa dotknúť nemal

NETKY.SK • 8 August 2016, 13:46 • 2 min
Brexit zasiahne štáty EÚ, Severnej Ameriky by sa dotknúť nemal

LONDÝN - Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) tvrdo zasiahne ostrovnú ekonomiku aj ekonomiky členských štátov únie, zvlášť Írsko, ale nebude mať veľký vplyv na Severnú Ameriku, Blízky východ či bývalé sovietske republiky na čele s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného nemeckého inštitútu Ifo. Informovala o tom agentúra Reuters. Na prieskume Ifo sa zúčastnilo 762 expertov zo 112 krajín, podľa ktorých brexit v krátkodobom časovom horizonte najtvrdšie zasiahne 15 "starých" členov EÚ zo západnej Európy. Okrem Británie sú to Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko.

 

V strednodobom časovom horizonte (v priebehu troch až piatich rokov) brexit zabrzdí hospodársky rast všetkých členov EÚ, vrátane krajín strednej a východnej Európy a stredomorských ostrovov Malta a Cyprus, uviedol Ifo.

 

Čo sa týka štátov britského Spoločenstva národov - Commonwealthu (bez Británie) experti predpovedajú, že pocítia mierny negatívny vplyv brexitu v krátkom aj strednodobom horizonte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona