Brexit spôsobí severoírskej ekonomike ťažký šok

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 12:44 • 2 min
Brexit spôsobí severoírskej ekonomike ťažký šok

BELFAST - Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ), tzv. brexit, spôsobí severoírskej ekonomike ťažký šok, keďže povedie k uzavretiu hraníc tejto britskej provincie so susedným Írskom. Vyhlásil to dnes britský minister financií George Osborne počas návštevy v regióne. Informoval o tom írsky portál RTÉ.

slovakia

left justify in out

Osborne s odvolaním sa na novú analýzu svojho ministerstva varoval, že počet nezamestnaných v Severnom Írsku stúpne za dva roky o 14.000, ak budú voliči v Spojenom kráľovstve v referende 23. júna hlasovať za brexit.

 

Čo sa týka šoku, ktorý spôsobí odchod z EÚ a jednotného európskeho trhu ekonomike Severného Írska, experti odhadli, že sa hospodárstvo provincie môže do roku 2018 zmenšiť o sumu zodpovedajúcu zhruba 1,3 miliardy libier (1,65 miliardy eur), pričom ceny domov v sledovanom období klesnú o 18.000 GBP.

 

Osborne využil návštevu v provincii, aby upozornil tamojších voličov, že brexit prinesie obnovenie kontrol na hraniciach s Írskom, ktoré je členom EÚ, a to vrátane colných kontrol.

 

Zdôraznil, že Severné Írsko je v rámci Británie najviac zraniteľné a jeho ekonomika najviac pocíti dôsledky brexitu. Región je totiž závislý od poľnohospodárstva a exportu jeho produktov. Aj mierový proces v problematickej provincii je vo veľkej miere financovaný z fondov EÚ. Negatívny vplyv odchodu z únie sa postupne "rozleje" do všetkých odvetví severoírskej ekonomiky, skonštatoval Osborne.

 

Práve Severné Írsko má vyhliadky na lepšiu budúcnosť v reformovanej EÚ ako mimo nej. Členstvo v európskom bloku prináša provincii lepšie možnosti ako zlepšiť stav ekonomiky a zvýšiť zamestnanosť, dodal Osborne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies