Brexit spôsobí britskému automobilovému priemyslu problémy

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 06:30 • 2 min
Brexit spôsobí britskému automobilovému priemyslu problémy

LONDÝN - Hlasovanie Britov za brexit vyvolá nestabilitu a neistou, ktorá spôsobí britskému automobilovému priemyslu problémy. Tvrdí to britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

Tržby britského automobilového sektora vlani vzrástli o 7,3 % na 71,6 miliardy GBP (86,73 miliardy eur). Sektoru sa darilo, ale brexit môže automobilovému priemyslu v krajine spôsobiť problémy, uviedla SMMT.

 

Šéf SMMT Mike Hawes vyhlásil, že vyhliadky britského automobilového sektora sa zhoršili pre neistotu týkajúcu sa pravidiel obchodu s európskymi partnermi. "Výsledkom je, že sektor stojí pred novými výzvami, ako sú neistota, ekonomická nestabilita a nepochybný dopad vo forme nákladov, vplyvu a oslabenia obchodných aktivít."

 

Počet zamestnancov v britskom automobilovom sektore sa vlani zvýšil o 17.000 na 814.000. Produkcia áut vzrástla o 5 % na 1,7 milióna vozidiel, uviedla SMMT.

 

Hlasovanie za brexit ohrozilo prístup Británie na spoločný trh EÚ v budúcnosti. Podľa Hawesa za aktuálnym úspechom britského automobilového priemyslu je práve spoločný trh, legislatíva EÚ, ktorá ochraňuje jeho záujmy a možnosť najať talentovaných ľudí zo zahraničia. Hawes varoval, že prípadná strata týchto pilierov úspechu, môže ohroziť prístup na dôležité trhy.

 

"Potrebujeme plný a neobmedzený prístup na spoločný trh teraz aj v budúcnosti. Až 80 % našich výrobkov sa vyváža a jedinou cestou k úspechu je neobmedzený a recipročný prístup na trh EÚ a globálne trhy."

(1 EUR = 0,82550 GBP)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona