Brexit poškodí viac Britániu než EÚ, tvrdí guvernér gréckej centrálnej banky

NETKY.SK • 8 Október 2016, 14:48 • 2 min
Brexit poškodí viac Britániu než EÚ, tvrdí guvernér gréckej centrálnej banky

ATÉNY - Odchod Británie z jednotného trhu Európskej únie (EÚ) poškodí ekonomiky eurozóny menej, než sa predpokladalo, myslí si člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jannis Stournaras.

slovakia

left justify in out

Brexit bude mať podľa neho negatívny vplyv predovšetkým na Britániu. Informovala o tom agentúra AP.

 

Guvernér gréckej centrálnej banky v rozhovore pre AP uviedol, že rozhodnutie Británie opustiť EÚ nie je príjemné. Rokovania o brexite budú síce zložité, ale "zdá sa, že jeho vplyv na ekonomiku eurozóny bude oveľa menší, než sa pôvodne očakávalo".

 

Briti hlasovali za odchod z EÚ v referende, ktoré sa konalo koncom júna. Premiérka Theresa Mayová signalizovala, že krajina zrejme opustí jednotný trh EÚ, čo by znamenalo clá pre firmy na oboch stranách. V dôsledku jej slov kurz libry padol na 31-ročné minimum.

 

Grécka ekonomika sa zotavuje, myslí si Stournaras. Veritelia z eurozóny by sa podľa neho mali postaviť realisticky k odpisu gréckeho dlhu a spomenúť si na svoje sľuby z roku 2012. To by znamenalo miernu reštrukturalizáciu gréckeho dlhu, vrátane možnosť predĺženia jeho splatnosti.

 

Takýto krok by bol férový, tvrdí Stournaras, keďže grécka ekonomika má od roka 2009 za sebou rozsiahlu reštrukturalizáciu, ktorá bola úspešná, a aktuálne sa vracia do normálu. Medzinárodní veritelia by mali zmierniť svoje požiadavky týkajúce sa úsporných opatrení, čo by podporilo rast.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona