Brexit poškodí európske ekonomiky, nikto nevyhrá, všetci budú porazení

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 11:45 • 2 min
Brexit poškodí európske ekonomiky, nikto nevyhrá, všetci budú porazení

BERLÍN - Odchod Británie z Európskej únie (EÚ), brexit, poškodí európske ekonomiky. Ak sa Briti v referende 23. júna rozhodnú opustiť európsky blok, všetci budú porazení, nikto nevyhrá. Vyhlásil to dnes šéf nemeckého obchodného zväzu BGA Anton Börner. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Börner na tlačovej konferencii skonštatoval, že brexit prinesie firmám neistotou a stratu dôvery, čo uškodí nielen britskej ekonomike, ale Európe ako celku.

 

"Nikto nebude profitovať z odchodu Británie, naopak, pre všetkých, a zvlášť pre Nemecko, to bude to katastrofa. Nebude žiadny víťaz, budú len porazení," zdôraznil.

 

Pripomenul, že ak sa Briti rozhodnú pre odchod z EÚ, budú nasledovať rokovania medzi Bruselom a Londýnom o budúcich vzťahoch, ktoré potrvajú minimálne dva roky. Výsledkom bude zavedenie cla, nové pravidlá pre prístup na trh a viac byrokracie pre firmy.

 

Clo zredukuje export z Nemecka do Británie a v dôsledku toho sa tempo rastu nemeckej ekonomiky už v budúcom roku zníži o pol percentuálneho bodu, uviedol minulý týždeň renomovaný inštitút DIW. A ďalší inštitút, Ifo, varoval, že pri najhoršom možnom scenári môže brexit skresať rast nemeckej ekonomiky v dlhodobom časovom horizonte až o 3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona